header-themas-bescherming-vrouwen-peter-biro-stichtingvluchteling

Bescherming van vrouwen

Vrouwen zijn sterk. Maar ook de sterkste vrouwen hebben bescherming nodig tegen geweld en uitbuiting. Stichting Vluchteling werkt aan de bescherming van vrouwen en meisjes – binnenshuis en buitenshuis.

Bescherming van vrouwen

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem, maar vrouwen en meisjes op de vlucht zijn extra kwetsbaar. Tijdens oorlogen en het vluchtelingenbestaan vervagen normen en verdwijnen de overheidsinstanties en sociale controle die hen moeten beschermen.

In de chaos kunnen daders ongestoord hun gang gaan. Seksuele uitbuiting, misbruik en seksueel geweld – soms zelfs doelbewust ingezet als oorlogswapen – vieren hoogtij. Maar vaker nog lopen vrouwen en meisjes binnenshuis gevaar. Door de spanning van het vluchtelingenbestaan, komen huiselijk geweld en gedwongen (kind)huwelijken vaker voor.

Meer binnen thema Onze hulpverlening op het gebied van bescherming

Wat doet Stichting Vluchteling?

Medische zorg en psychosociale hulp

Stichting Vluchteling maakt zich sterk voor de bescherming van vluchtelingenvrouwen en –meisjes die het slachtoffer worden van emotioneel, fysiek of seksueel geweld. We zorgen niet alleen voor medische zorg voor de slachtoffers, maar ook voor psychosociale hulp. Zo krijgen ze de kans om fysiek en mentaal te herstellen van hun verschrikkingen.

Voorlichting

Het behandelen van de slachtoffers is belangrijk, maar om seksueel geweld en geweld tegen vrouwen te voorkomen is meer nodig. Daarom bieden we voorlichting en werken we aan een mentaliteitsverandering, zowel bij mannen als vrouwen. We maken meisjes en vrouwen bewust van hun rechten en stimuleren ze om voor zichzelf en elkaar op te komen.

Ook werken we met tienermeisjes, hun ouders en de gemeenschap om uithuwelijking op jonge leeftijd tegen te gaan en er voor te zorgen dat meisjes gewoon naar school kunnen gaan.

Meer weten? Bekijk onze projecten ter bescherming van vrouwen.