header-themapagina-beschermingkinderen-educatie-irc-stichtingvluchteling

Bescherming van kinderen

Vluchtelingenkinderen zijn kwetsbaar. Voor ziekte, uitbuiting en misbruik bijvoorbeeld. Het leven op de vlucht grijpt lichamelijk en emotioneel diep op ze in. Daarom maakt Stichting Vluchteling zich sterk voor de bescherming van kinderen.

Bescherming van kinderen

De bescherming van kinderen op de vlucht is hard nodig. Kwetsbaar als ze zijn, krijgen velen te maken met geweld. In sommige landen worden kinderen geronseld als kindsoldaten of worden ze het slachtoffer van seksueel geweld. Vooral kinderen die zonder ouders reizen en kinderen die op straat moeten leven of werken, zijn makkelijke slachtoffers.

En er zijn tal van andere problemen, zoals kinderarbeid en schoolachterstand. Ook zijn kinderen minder goed bestand tegen ziektes en ondervoeding. Bovendien zijn kinderen vaak de eerste slachtoffers van landmijnen. Als deze ervaringen grijpen diep in op een kinderleven.

Meer binnen thema Onze hulpverlening op het gebied van bescherming

Wat doet Stichting Vluchteling?

Veilige kinderplekken

Kinderen zijn gevoelig voor het vaak heftige vluchtelingenbestaan. Gelukkig zijn ze ook weerbaar – als ze maar de juiste opvang krijgen. Daarom zorgt Stichting Vluchteling voor veilige plekken waar vluchtelingenkinderen spelenderwijs kunnen leren en herstellen.

Ze krijgen er de psychosociale hulp die ze nodig hebben om hun traumatische ervaringen te verwerken. Ook helpen we ze hun taal- en rekenvaardigheden te verbeteren, zodat ze beter mee kunnen op school. Benieuwd hoe een kind deze plek ervaart? Bekijk de video van Shaimah.

Alleenreizende kinderen

Maar al te veel vluchtelingenkinderen reizen zonder ouders. Ze hebben veel meegemaakt en hebben goede, langdurige en gespecialiseerde zorg nodig. Kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt helpen we met gezinshereniging. Als dat niet mogelijk is, dan zorgen we voor goede opvang. Bij gastgezinnen bijvoorbeeld.

Straatkinderen en kinderarbeid

Sommige vluchtelingenkinderen moeten werken om te overleven. We halen kinderen van de straat en uit de kinderarbeid. We bouwen een vertrouwensband op, geven psychosociale hulp, zorgen voor ontspanning en bieden onderwijs. Ook geven we voorlichting over kinderbescherming.

Bescherming tegen ziekte en ondervoeding

Kinderen worden sneller en heftiger ziek dan volwassenen. We bieden medische zorg, vaccinaties en investeren in schoon drinkwater en goed sanitaire voorzieningen om ziektes te voorkomen. Ook geven we voorlichting op scholen over goede hygiëne.

Daarnaast doen we wat we kunnen om ondervoeding te bestrijden. Hierbij richten we ons voor op kinderen onder de 5 jaar, bij wie de langetermijneffecten het ernstigste zijn.

Meer weten? Bekijk onze projecten ter bescherming van kinderen.