Bosnië en Herzegovina

Permanente staat van onveiligheid

In een zoektocht naar een betere toekomst en veiligheid, reizen duizenden vluchtelingen en migranten door Bosnië en Herzegovina om de Europese Unie te bereiken. De route is gevaarlijk, de levensomstandigheden erbarmelijk. Aan alles is een tekort: drinkwater, voedsel, medische zorg, elektriciteit en andere basisvoorzieningen. Stichting Vluchteling biedt noodhulp.

Factcheck

2018
2018 Start crisis
2022
2022 Start hulp Stichting Vluchteling
Laatste update: januari 2023

Korte crisis update

Sinds 2018 zijn er naar schatting 70.000 vluchtelingen en migranten uit onder andere Afghanistan, Irak, Syrië en Pakistan, Bosnië en Herzegovina binnengekomen als onderdeel van hun route naar Kroatië: de toegangspoort tot de Europese Unie.

De beruchte route, door onder andere Bosnië en Servië, wordt ook wel ‘Het Spel’ genoemd omwille van de vele pogingen die mensen moeten wagen om te voet de EU binnen te kunnen komen. Velen leven in een permanente staat van onveiligheid, doorkruisen dagen en nachtenlang de donkere bossen die de landsgrenzen verbinden en worden geconfronteerd door illegale en gewelddadige pushbacks van politie en grenswachters. Door gebrek aan levensmiddelen en opvang worden vluchtelingen, asielzoekers en migranten geconfronteerd met uitdroging, onderkoeling, oververmoeidheid, ondervoeding, ziektes en staat ook hun mentale gezondheid onder zware druk.

De humanitaire noden zijn hoog. Noodhulp is keihard nodig.

In Bosnië en Herzegovina verblijven vluchtelingen en migranten – die vaak op doorreis zijn - onder erbarmelijke omstandigheden. Aan menswaardige opvang is een groot gebrek. De meeste mensen zoeken toevlucht in verlaten, kapotte gebouwen, kraakpanden of geïmproviseerde kampen in de bossen. Daar is aan alles een tekort: drinkwater, voedsel, medische zorg, elektriciteit en andere basisvoorzieningen. De winters zijn ijskoud. Om warm te blijven en zich tegen de kou te beschermen, branden mensen dagenlang vuurtjes met alles wat ze kunnen vinden; waaronder plastic.

Stichting Vluchteling biedt hulp aan mensen in nood. Sinds 2022 zijn wij actief in het land en bieden we bescherming, medische- en psychosociale zorg, juridische steun en zorgen we voor voedsel, drinkwater, slaapzakken en meer.

Onze noodhulp

Noodhulp, bescherming en medische zorg voor mensen op de vlucht in Bosnië en Herzegovina

Noodhulp, bescherming en medische zorg voor mensen op de vlucht in Bosnië en Herzegovina

Hulpcentrum voor integratie en noodhulp in Bosnië en Herzegovina

Hulpcentrum voor integratie en noodhulp in Bosnië en Herzegovina

Voedsel, drinkwater, slaapzakken en meer voor mensen op de vlucht

Voedsel, drinkwater, slaapzakken en meer voor mensen op de vlucht

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.