header-overons-partnersnederland-npl-stichtingvluchteling

Nationale Postcode Loterij

Een betere wereld voor mens en dier

Stichting Vluchteling en de Nationale Postcode Loterij werken al 20 jaar succesvol samen! Jaarlijks ontvangt Stichting Vluchteling € 2,7 miljoen van de Postcode Loterij. Daarnaast is er de mogelijkheid om aanvragen in te dienen voor extra projecten en het Droomfonds. Stichting Vluchteling bedankt alle deelnemers van de Postcode Loterij voor de vaste jaarlijkse bijdrage van 2,7 miljoen euro.

Nationale Postcode Loterij verlengt samenwerking met Stichting Vluchteling 

De Nationale Postcode Loterij verlengt per 1 januari 2016 de samenwerking met Stichting Vluchteling met vijf jaar. Sinds 1996 ontvangt Stichting Vluchteling jaarlijks 2,7 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. In oktober 2015 is de samenwerking geëvalueerd. De Raad van Commissarissen heeft besloten de samenwerking voort te zetten. Ook in de periode 2016 tot en met 2020 ontvangt Stichting Vluchteling steun voor haar werkzaamheden.

Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen, Nationale Postcode Loterij: "Over de hele wereld zijn ruim 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Bij langdurige crises biedt Stichting Vluchteling noodhulp, bijvoorbeeld met medische zorg of drinkwater- en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkampen. Wij vinden het erg belangrijk dat Stichting Vluchteling dankzij de ongeoormerkte bijdrage van de loterij direct en naar eigen inzicht op een noodsituatie kan reageren. Wij kijken uit naar de voortzetting van onze samenwerking, die mogelijk wordt gemaakt dankzij onze 2,7 miljoen deelnemers."

Goed Geld Gala 2017

In 2017 schenkt de Nationale Postcode Loterij een recordbedrag van 341 miljoen euro aan goede doelen. Dat heeft de loterij bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De recordschenking is mogelijk dankzij de 2,8 miljoen trouwe deelnemers: van ieder lot gaat de helft naar het goede doel. Meer dan 100 goede doelen hoorden op welk bedrag zij dit jaar kunnen rekenen. Bill Clinton was als eregast aanwezig.

Extra bijdrage

In 2014 werden de opbrengsten van de 13e trekking van de Nationale Postcode Loterij uitgereikt aan het project 'Stop seksueel geweld'. Dankzij de toekenning van ruim 2,7 miljoen euro konden Stichting Vluchteling en UNICEF de slachtoffers van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo en Libanon beter opvangen, beschermen en weerbaarder maken.

In 2013 werden de opbrengsten van de 13e trekking van de Nationale Postcode Loterij eveneens uitgereikt aan Stichting Vluchteling. Dit keer ging het geld naar het project genaamd Goed nieuws uit Syrië. Dankzij de toekenning van 3 miljoen euro konden Stichting Vluchteling, War Child en UNHCR de meest kwetsbare slachtoffers van de Syrische oorlog beter beschermen en weerbaarder maken. De organisaties hebben zowel in Syrië als in Libanon gezorgd voor huisvesting, medische hulp en psychosociale zorg.

Aandacht voor de projecten

De Nationale Postcode Loterij besteedt regelmatig aandacht aan de projecten van Stichting Vluchteling. In 2010 ontving directeur Tineke Ceelen een speciale onderscheiding van de Nationale Postcode Loterij, de zogenaamde Gouden Wimpel, die gepaard ging met een geldbedrag van € 20.000,- voor hulp aan Birmese vluchtelingen in Thailand. Bekijk hier een speciale TV-uitzending vanuit Thailand.

Het RTL 4 programma Koffietijd is een platform voor het werk van de goede doelen die gesteund worden door de loterij. Eén van de presentatrices van Koffietijd is Pernille La Lau. Zij is de kleindochter van Gerrit Jan van Heuven Goedhart, de eerste Hoge Commissaris van de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties en de man die samen met Cees Brouwer aan de wieg stond van Stichting Vluchteling. Het werk van Stichting Vluchteling is regelmatig in Koffietijd te zien.

In 2011 benoemde de Postcode Loterij twee Internationaal Ambassadeurs. Deze ambassadeurs werden benoemd met het doel het Nederlandse publiek te informeren over de projecten van de Postcode Loterij in het buitenland. De Internationale Ambassadeurs bezochten eind september verschillende hulpprojecten van Stichting Vluchteling in Thailand. De ambassadeurs, Rikus en Sijmen, brengen in woord en beeld verslag uit vanuit het grensgebied met Birma, waar honderdduizenden Birmese vluchtelingen worden opgevangen in vluchtelingenkampen.

Over de Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. Inmiddels spelen 2,7 miljoen Nederlanders mee met de loterij. Zij maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen. Tegelijkertijd steunen de deelnemers 99 goede doelen voor mens en natuur met de helft van de lotprijs. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 4,7 miljard euro aan mens en natuur gegeven. Sinds 2005 is het format van de Postcode Loterij ook actief in het Verenigd Koninkrijk en Zweden, waar de People’s Postcode Lottery en de Svenska PostkodLotteriet fondsen werven voor goede doelen. In Nederland werkt de Nationale Postcode Loterij samen met de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij binnen de Goede Doelen Loterijen. Novamedia/Postcode Loterijen is de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld.

Droomfonds

De Postcode Loterij wil met het Droomfonds grote veranderingen mogelijk maken op de werkterreinen van de loterij: ontwikkelingssamenwerking & mensenrechten, natuur & milieu en sociale cohesie in Nederland. Het fonds wil nieuwe, moedige en baanbrekende initiatieven mogelijk maken en ruimte creëren om groots en oplossingsgericht te denken. De meerjarige beneficiënten die 1 miljoen euro of meer ontvangen van de Postcode Loterij en aan het fonds bijdragen, kunnen een aanvraag indienen.

Speelt u al mee?

Een lot van de Postcode Loterij kost zonder straatprijsverdubbelaar €11,75 per trekking. Inclusief straatprijsverdubbelaar kost het €13 per trekking. Met deze loten maakt u kans op honderdduizenden prijzen en steunt u tegelijkertijd 99 goede doelen. Stichting Vluchteling bijvoorbeeld! Wij bevelen u de Postcode Loterij van harte aan!

Meer weten over de Nationale Postcode Loterij?

Bekijk website