header-overons-geschiedenissv-brouwer-stichtingvluchteling

Geschiedenis Stichting Vluchteling

"Geen jammerklacht keert het getij"

Stichting Vluchteling is opgericht op initiatief van twee verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog: Cees Brouwer en Gerrit Jan van Heuven Goedhart. Na de oorlog bleven ze zich inzetten voor de medemens in nood. In de jaren vijftig organiseerde Cees Brouwer acties om geld in te zamelen voor vluchtelingen, op rekeningnummer 999. Dat geld werd besteed via UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN waaraan Van Heuven Goedhart als eerste Hoge Commissaris leiding gaf.

Cees Brouwer (1919 – 2001) was rechtenstudent toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog leider werd van de verzetsgroep ‘Albrechtgroep’. Met gevaar voor eigen leven verzamelde hij achter de vijandelijke Duitse linies informatie voor de geallieerden. 

Oprichting Stichting Vluchteling

Met zijn zo kenmerkende onverzettelijkheid wijdde Cees Brouwer zijn leven aan het bestrijden van onrecht en het helpen van vluchtelingen. Op persoonlijke titel zette hij zijn brede netwerk in om geld op te halen. Vanaf 1956 gebeurde dat op Giro 999. Met zijn niet aflatende doorzettingsvermogen kreeg hij het voor elkaar om in 1966 de allereerste nationale inzamelingsactie te organiseren die live werd uitgezonden op televisie. Er zouden er nog vele volgen.

Het ad-hoc karakter van de inzamelingsacties verdween in 1976 met de oprichting van Stichting Vluchtelingenhulp door Cees Brouwer. Via een statutenwijziging in 1981 werd de naam van de organisatie veranderd in Stichting Vluchteling.

Van Heuven Goedhart
Brouwer werd geïnspireerd door velen anderen die zich inzetten voor de medemens. Een van hen was Gerrit Jan van Heuven Goedhart – journalist, Engelandvaarder en de eerste Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties in Genève. Het was Van Heuven Goedhart die Brouwer aanspoorde om inzamelingsacties te organiseren voor vluchtelingen.

Anno 2022 is ons werk onverminderd relevant: een recordaantal van 100 miljoen mensen is op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking.

Eerbetoon: de VHG-Lezing en Penning

Erfenis leeft voort

Cees Brouwer stond bekend als een echte – soms zelfs koppige – doorzetter die veel heeft bereikt voor miljoenen vluchtelingen wereldwijd. In 1982 ontving hij hiervoor de prestigieuze Wateler Vredesprijs. Voor zijn verzetswerk werd hij onderscheiden met de Militaire Willemsorde.

Cees Brouwer overleed in 2001, maar zijn erfenis leeft voort. Sinds 1976 heeft Stichting Vluchteling miljoenen vluchtelingen en ontheemden kunnen helpen met noodhulp. We onderhouden nog steeds contact met de familie Brouwer. Met het Brouwerfonds bieden we samen hulp aan Tibetaanse vluchtelingen die onderkomen vinden in Nepal.