DE CRISIS IN NIGERIA VERGETEN? NIET ALS HET AAN ONS LIGT

Vergeten, onzichtbaar en niemand die naar je luistert. Dit is wat miljoenen vluchtelingen dagelijks meemaken. Juist in landen waar we nauwelijks over praten. Deze zomer maken wij elke week een vergeten land in crisis zichtbaar. Deze week wordt de crisis in Nigeria zichtbaar. Lees hier alles over de crisis en hoe jij kunt helpen. 

Nigeria: op de vlucht voor terreur, armoede en natuurrampen

Wat is er aan de hand in Nigeria?

 • Ondanks de enorme olie-inkomsten, leeft bijna twee derde van de bevolking in bittere armoede, vooral in het achtergestelde noorden en noordoosten van het land.
 • Nigeria heeft vaak te maken met extreem weer zoals droogte en overstromingen. Hierdoor lijden miljoenen mensen aan chronische ondervoeding en frequente ziekte-uitbraken.
 • Het noordoosten van Nigeria kampt met de terreur van Boko Haram. Bijna 2 miljoen Nigerianen zijn op de vlucht voor het geweld. Vrouwen en meisjes zijn extra kwetsbaar. Zij zijn vaak slachtoffer van (seksueel) geweld.  
 

 

Foto: Vrouwen en meisjes in de stad Maiduguri in het noordoosten van Nigeria worden geinformeerd over gender gerelateerd geweld. In Maiduguri bouwen wij, samen met lokale gemeenschappen en vrouwengroepen, aan veilige plekken voor vrouwen en meisjes. Sinds april 2019 kunnen vrouwen en meisjes die slachtoffer werden van seksueel geweld in Maiduguri en omstreken bij ons terecht voor begeleiding en ondersteuning. Gefotografeerd door Herman Volker.

Boko Haram: 10 jaar lang verwoesting en geweld

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Sinds 2015 bieden wij noodhulp in Nigeria. Sindsdien werken we aan het bieden van gezondheidszorg en bescherming van Nigerianen die door de strijd tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger ontheemd zijn geraakt. 


We helpen op de volgende manieren: 

 • We maken ons sterk voor medische zorg, sanitaire voorzieningen en de bestrijding van ondervoeding.
 • We bieden psychosociale hulp aan vrouwelijke slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld.
 • We leren gemeenschappen hoe ze gendergerelateerd geweld kunnen voorkomen. 
 • We geven training en voorlichting over landmijnen en explosieven. 

Vluchtelingen in Nigeria hebben dringend hulp nodig. Help jij ze?

Lees over onze projecten in Nigeria

In Nigeria is DRINGEND HULP NODIG. Mogen wij op jouw steun rekenen?

Natuurlijk, ik help mee en doneer:

 • ?

  Met 22 euro kunnen wij bijvoorbeeld pakketten uitdelen met producten erin zoals zeep, maandverband en wasmiddel.

  22,00
 • ?

  Met 50 euro zijn 1.000 mensen geholpen met 15 liter water

  50,00
 • ?

  Met 12 euro kunnen wij bijvoorbeeld pakket uitdelen met producten om water mee te koken en drinken, en teiltjes waarmee je bijvoorbeeld in kunt wassen.

  12,00