Wij willen een humaan asielbeleid: Ter Apel is ons eigen Moria

Ter Apel is ons eigen Moria. Vluchtelingen zijn de dupe van een falend ad-hoc beleid. Honderden kwetsbare asielzoekers, waaronder jongeren en kinderen, slapen zonder een dak boven hun hoofd in Ter Apel. De chaos wordt met de dag groter. Sinds gisteren verleent Artsen zonder Grenzen medische noodhulp in Ter Apel omdat de Nederlandse overheid het laat afweten.

Vluchtelingen zitten op kleden in Ter Apel
© (c) Copyright 2022, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Als organisaties die in conflictlanden werken grijpt dit ons aan. Wij werken vaak met mensen op de vlucht, veelal onder zeer moeilijke omstandigheden. Daar zijn redenen voor: een falende overheid, extreme armoede, vervolging, natuurrampen of een oorlog.

Deze redenen gaan voor Nederland niet op. Er is geen vluchtelingencrisis in Nederland. Het is politieke onwil en bestuurlijk onvermogen om asielzoekers humaan op te vangen.

Wij roepen de minister president op om de regie te nemen. Er moet een einde komen aan de schandalige situatie in Ter Apel. Er moet een einde komen aan het al jarenlange ontmoedigingsbeleid met maar een doel: een afschrikkende werking. Er moeten structurele langtermijnoplossingen komen waarbij Nederland zijn wettelijke internationale verplichtingen onmiddellijk nakomt. Het kan. Nederland heeft voortvarend vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Het is een kwestie van politieke wil.

Lees onderstaande statement.

Wij willen een humaan asielbeleid

Ter Apel is ons eigen Moria.

Vluchtelingen zijn de dupe van een falend ad-hoc beleid. Honderden kwetsbare asielzoekers, onder wie jongeren en kinderen, slapen zonder een dak boven hun hoofd in Ter Apel. De chaos wordt met de dag groter.

Sinds gisteren verleent Artsen zonder Grenzen medische noodhulp in Ter Apel omdat de Nederlandse overheid het laat afweten. Wij zijn blij dat Artsen zonder Grenzen haar medische expertise inzet, want de situatie is onhoudbaar.

Als noodhulp-, mensenrechten-, vredesorganisaties en kerken die in conflictlanden werkzaam zijn, grijpt dit ons aan. Wij werken vaak met mensen op de vlucht, veelal onder zeer moeilijke omstandigheden. Daar zijn redenen voor: een falende overheid, extreme armoede, vervolging, natuurrampen of een oorlog.

Deze redenen gaan voor Nederland niet op. Laat dat ook duidelijk zijn: er is geen vluchtelingencrisis in Nederland. Het is politieke onwil en bestuurlijk onvermogen om asielzoekers humaan op te vangen.

Dat moet stoppen! Er moet een einde komen aan de schandalige situatie in Ter Apel. Er moet een einde komen aan het al jarenlange ontmoedigingsbeleid met maar een doel: een afschrikkende werking.

Minister President Rutte, wij roepen u op om actie te ondernemen. Er moeten structurele lange termijnoplossingen komen waarbij Nederland zijn wettelijke internationale verplichtingen onmiddellijk nakomt. Het kan. Nederland heeft voortvarend vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Het is een kwestie van politieke wil.

Ondertekend door:

Amnesty International Nederland

CARE Nederland

Cordaid

Kerk in Actie / Protestantse kerk

Oxfam Novib

PAX

Raad van Kerken in Nederland

Red een Kind

Save the Children

SOS Kinderdorpen

Stichting Vluchteling

Tearfund Nederland

War Child

World Vision Nederland


Stichting Vluchteling
English
sluit