Wereldwijd 110 miljoen op de vlucht

Het aantal mensen dat gedwongen is gevlucht, is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Wereldwijd zijn er nu 110 miljoen vluchtelingen. Vooral de conflicten in Oekraïne, Afghanistan en Soedan dragen bij aan die stijging.

Portretfoto van meisje met zakken met spullen op rug en hoofd en in haar hand

aantal vluchtelingen bereikt nieuw record

Het aantal mensen dat gedwongen moest vluchten, is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Vooral de recente conflicten in Oekraïne, Afghanistan en Soedan dragen bij aan die stijging.

Opvang vooral in eigen regio

Veruit de meeste mensen (58%) zijn ontheemd (op de vlucht in eigen land, 62,6 miljoen). Daarnaast staken iets meer dan 35 miljoen mensen de grens over op zoek naar veiligheid. Tot slot hadden 5,4 miljoen mensen een asielaanvraag lopen en hebben 5,3 miljoen mensen internationale bescherming nodig

Cijfers over het jaar 2022:

  • De vijf landen die de meeste vluchtelingen opvangen, vangen allemaal meer dan een miljoen vluchtelingen op: Turkije (3,6 miljoen), gevolgd door Iran (3,4 miljoen), Colombia (2,5 miljoen), Duitsland (2,1 miljoen) en Pakistan (1,7 miljoen);
  • 76% van alle vluchtelingen wordt opgevangen in lage en midden inkomenslanden. De minst ontwikkelde landen vingen in 2022 20% van het totaal aantal vluchtelingen op.
  • 70% van alle vluchtelingen werd opgevangen door buurlanden.
  • 40% van alle mensen op de vlucht is kind;

Deze cijfers laten ons zien dat sommige mensen veel te snel een conflict starten, en veel te traag zijn met het vinden van oplossingen. Het gevolg is verwoesting, ontheemding en angst voor miljoenen mensen die met geweld uit hun huizen zijn verdreven.

Portretfoto van Michael Linhart Filippo Grandi, VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen

Meer cijfers over het jaar 2022:

  • Het totaal aantal asielzoekers in Nederland in 2022 is 47.991. Veruit de grootste groep kwam uit Syrië, gevolgd door Turkije en Afghanistan.
  • In absolute aantallen ving Turkije de meeste vluchtelingen op (3,8 miljoen), gevolgd door Colombia (1,8 miljoen), Oeganda (1,5 miljoen), Pakistan (1,5 miljoen) en Duitsland (1,3 miljoen);

Meer lees je in het Global Trends Report van de VN. Stichting Vluchteling werkt in ‘s werelds grootste vluchtelingencrises en biedt levensreddende noodhulp in 32 landen.


Stichting Vluchteling
English
sluit