Waarom we Burkina Faso niet mogen vergeten

Toenemend geweld, honger en meer dan 2 miljoen ontheemden hebben ervoor gezorgd dat bijna 1 op de 4 Burkinezen humanitaire hulp nodig heeft in een van de meest vergeten crisis van dit moment.

Burkina Faso: een vergeten crisis

Burkina Faso kent de ergste humanitaire crisis uit zijn geschiedenis. 10% van de bevolking is op de vlucht als gevolg van geweld en onveiligheid. Burkina Faso staat ook bovenaan de lijst van een van de meest vergeten crisis van dit moment.

De bevolking lijdt onder het aanhoudende conflict tussen het leger en jihadistische groepen en wordt zwaar getroffen door de klimaatcrisis. Het regent nauwelijks en de droogte is allesvernietigend. Er is steeds minder voedsel en water beschikbaar. Door het geweld is 37% van de gezondheidscentra gesloten of zijn de activiteiten tot een minimum beperkt. Hierdoor wordt de toegang tot zorg aan miljoenen mensen ontzegd.

De situatie blijft alarmerend

Meer dan twee miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht, van wie meer dan de helft kinderen. In 2024 zullen bijna 3 miljoen mensen geconfronteerd worden met acute voedselonzekerheid. Ook zullen 6,3 miljoen mensen humanitaire hulp nodig zullen hebben, een stijging van 35 % ten opzichte van 2023.

Grote zorgen in de Sahel

Droogte, honger en conflict treft miljoenen mensen in de Sahel. West-Afrika beleeft de ergste voedselcrisis in tien jaar. Meer dan 12 miljoen mensen in Burkina Faso, Mali en Niger hebben voedsel nodig om te overleven. De VN waarschuwen voor een jarenlange voedselcrisis.

Ons werk

Stichting Vluchteling helpt in Burkina Faso ontheemden en gastgemeenschappen met schoon drinkwater, hygiëne en medische en verloskundige zorg, waarbij we speciale aandacht hebben voor het voorkomen van kindersterfte door ondervoeding, luchtweginfecties, malaria en diarree. Ook geven we voorlichting om ondervoeding tegen te gaan.


Stichting Vluchteling
English
sluit