VN: Meer humanitaire hulp dan ooit nodig in 2023

Wie de hoop had dat alles beter zou worden in het nieuwe jaar, helaas. In 2023 is er nóg meer humanitaire hulp nodig dan in 2022. Volgens schattingen van de VN hebben volgend jaar 339 miljoen mensen in 69 landen hulp nodig. Dat is een toename van maar liefst 65 miljoen mensen. De behoefte aan humanitaire hulp is door de vele crises van dit jaar sterk toegenomen. Maar liefst 1 op de 23 mensen over de hele wereld heeft nu dringend hulp nodig.

Mensen staan bij jerrycans die worden volgeladen door truck
© © Martha Tadesse

Klimaatcrisis, corona, Oekraïne

Dit komt doordat de gevolgen van dodelijke droogtes en overstromingen van een jaar geleden nog steeds voelbaar zijn. En ook volgend jaar zullen doorwerken. Ook aanhoudende oorlogen als in Ethiopië en Oekraïne laten diepe sporen achter.

Wereldwijd zijn nu meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht. En dit alles boven op de verwoesting die corona heeft achtergelaten onder de allerarmsten in de wereld. En door apenpokken, vectorziektes en uitbraken van ebola en cholera staat de volksgezondheid in tal van landen onder grote druk.

Daarnaast zorgt de klimaatcrisis ervoor dat veel mensen nog kwetsbaarder zullen worden dan ze nu al zijn en dreigt de hongersnood verder toe te nemen. En alsof dit beeld nog niet grimmig genoeg is: op dit moment leven 388 miljoen vrouwen en meisjes in extreme armoede.

Het is schokkend dat een recordaantal mensen het komende jaar een vorm van noodhulp nodig zullen hebben. Meer geld dan ooit is nodig en we zullen alle zeilen moeten bijzetten.

Portretfoto van Benoit Benoit de Gryse, Hoofd Programma’s van Stichting Vluchteling

Vraag naar hulp blijft groeien

Ook al is er de afgelopen jaren veel bereikt, volgens de VN stijgen de behoeftes op dit moment sneller dan de financiële steun van de donoren. Hulporganisaties worden daarom gedwongen om te beslissen op wie ze zich gaan richten met de beschikbare middelen.


Stichting Vluchteling
English
sluit