Verbod voor vrouwen om voor hulporganisaties te werken in Afghanistan

Stichting Vluchteling legt voorlopig haar werk neer in Afghanistan. De reden: eind december 2022 heeft de Taliban besloten dat vrouwen niet langer voor hulporganisaties mogen werken. Onze noodhulpprogramma’s, die wij uitvoeren met onze partner INTERSOS, worden tijdelijk opgeschort. Zonder onze vrouwelijke medewerkers kunnen we vrouwen en kinderen in Afghanistan niet de hulp bieden die zo hard nodig is.

Vrouw kijkt toe hoe arts iets opschrijft

Vanwege culturele en religieuze redenen kunnen vrouwen in Afghanistan enkel geholpen worden door andere vrouwen. Dat kunnen vrouwelijke maatschappelijk werkers, artsen of ander vrouwelijk gezondheidspersoneel zijn. Daarnaast hebben vrouwen ook functies op kantoor die ze niet langer mogen vervullen.

We zullen ons blijven inzetten voor humanitaire hulp in Afghanistan en de Afghanen niet in de steek laten. We eisen dat zowel mannen als vrouwen onze noodhulpprojecten kunnen blijven voortzetten.

Stichting Vluchteling veroordeelt het verbod van de Taliban voor vrouwen om voor hulporganisaties te werken. We roepen de Taliban op hun besluit terug te draaien.

Onze noodhulp in Afghanistan

Afghanistan verkeert in grote nood. Er heerst er een ongekende humanitaire crisis. Bijna de hele bevolking leeft in armoede en kan niet in de eigen basisbehoeften voorzien. Naar schatting 28 miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp.

Sinds 1989 is Stichting Vluchteling actief in Afghanistan. Ook na de machtsovername zijn wij gebleven met levensreddende hulp aan Afghanen die decennia van gewelddadige conflicten, natuurrampen en corona hebben doorstaan. Onze hulp is nu dus tijdelijk opgeschort.

  • Update 16 januari 2023
    De taliban maken uitzonderingen op het verbod op vrouwelijk personeel bij hulporganisaties, zo maakten ze in een statement bekend. Ons medische project met partner Intersos in Kabul is daarom weer opgestart. Voor de heropstart van het project met de Dutch Relief Alliance zijn de gesprekken in vergevorderd stadium.

Stichting Vluchteling
English
sluit