Veel Nederlanders onwetend over vluchtelingen

Bijna niemand in Nederland kan inschatten hoeveel mensen er wereldwijd op de vlucht zijn en denken dat Nederland van alle landen in de wereld de meeste mensen op de vlucht opvangt. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van Stichting Vluchteling.

Illustratie van mensen op de vlucht die door een grasveld lopen
© Moayad Alhariry

Nederland wordt onterecht gezien als hét opvangland voor vluchtelingen

Vraag een willekeurige voorbijganger drie landen te noemen die de meeste vluchtelingen opvangen en het antwoord bij bijna twee op de vijf Nederlanders (37%) is Nederland. Direct daarna noemen zij Duitsland en Italië. In werkelijkheid vindt de meerderheid van de mensen op de vlucht een onderkomen in Turkije, Iran of Colombia. Veel Nederlanders hebben dus geen idee dat het overgrote deel van vluchtelingen in de eigen regio wordt opgevangen en denken dat ons land een grote rol speelt op het wereldtoneel als het gaat op de opvang.

Hoewel Nederland als opvangland voor mensen op de vlucht ver buiten de top 10 valt, denkt maar liefst twee op de vijf ondervraagden dat wij de meeste vluchtelingen opvangen.

Aantal mensen op de vlucht schromelijk onderschat

Uit het onderzoek blijkt verder dat er veel onwetendheid is over het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is. Het merendeel van de bevolking (67%) kan geen schatting geven, de rest denkt dat het om gemiddeld ca. 60 miljoen mensen kan gaan. Terwijl vandaag de dag bijna 110 miljoen mensen gevlucht zijn voor geweld, oorlog of onderdrukking.

Wereldvluchtelingendag

Het onderzoek is in mei 2024 uitgevoerd in het kader van Wereldvluchtelingendag. Motivaction deed onderzoek onder 1.059 Nederlanders tussen 18 en 75 jaar via het StemPunt-panel. De resultaten zijn representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht en regio.

Wereldvluchtelingendag is een internationale dag die door de VN in het leven is geroepen om vluchtelingen over de hele wereld te eren. Het valt elk jaar op 20 juni.


Stichting Vluchteling
English
sluit