Tigray: een ongekende menselijke tragedie

Het is precies één jaar dat de inwoners in de Noord-Ethiopische regio Tigray in angst en onveiligheid leven. De oorlog die op 4 november 2020 uitbrak kostte al tienduizenden mensen het leven en dwong honderdduizenden mensen halsoverkop op de vlucht te slaan uit angst voor het geweld.

Truck rijdt door menigte in Soedan

Het bloedige conflict in Ethiopië escaleert steeds verder. In de noordelijke provincie Tigray bestrijden de Ethiopische federale regering en regionale regeringstroepen van Tigray elkaar. Vluchtelingen uit Ethiopië zijn naar Soedan gevlucht, op zoek naar veiligheid.

Een humanitaire ramp

In Tigray zijn ruim vijf miljoen mensen afhankelijk van hulp – 90% van de bevolking. Onder hen leven volgens de VN meer dan vierhonderdduizend mensen in hongersnood. Per dag zijn 100 vrachtwagens hulp nodig om deze schrijnende situatie het hoofd te bieden. Slechts mondjesmaat laten de Ethiopische autoriteiten konvooien met graan en andere noodhulpgoederen naar Tigray afreizen.

Tegelijkertijd breiden de gevechten zich uit naar omliggende staten zoals Amhara en Afar, waardoor een zeer onstabiele situatie op nationale schaal ontstaat. Met als gevolg meer menselijk leed. In Amhara en Afar raakten al honderdduizenden burgers ontheemd en in Tigray twee miljoen. Verder zijn er veel meldingen geweest van mensenrechtenschendingen en het gebruik van seksueel geweld als oorlogswapen in het Tigray-conflict.

De vreselijke humanitaire tragedie in Tigray duurt nu een jaar. Een miljoen mensen is ontheemd, vijf miljoen burgers hebben dringend hulp nodig en 400.000 mensen lijden honger.

Portretfoto van Dorien Dorien Boxhoorn, programmamedewerker Oost-Afrika.

Hulp aan een kwart miljoen mensen

Vanaf het eerste moment zijn we ter plaatse in de provincie Tigray. In 2021 verlenen we steun aan ruim 243.000 mensen, zowel vluchtelingen als inwoners:


Stichting Vluchteling
English
sluit