Tienduizenden mensen op de vlucht voor vulkaanuitbarsting Congo

Zaterdag 22 mei barstte de Nyiragongo-vulkaan ten noorden van de Congolese stad Goma uit – één van de actiefste vulkanen ter wereld. De uitbarsting heeft zeker 32 mensen het leven gekost. Duizenden huizen zijn verwoest, tientallen mensen worden vermist. Terwijl de aarde beeft door de vele naschokken, heeft de gouverneur van de provincie een groot deel van de inwoners van Goma opdracht gegeven te evacueren en zijn tienduizenden mensen in paniek op drift geraakt in een zoektocht naar veiligheid en uit angst voor een nieuwe vulkaanuitbarsting.

Uitzicht laat vlammen en rook zien bij vulkaanuitbarsting Congo

Dubbele kopzorgen

“Het noodlot lijkt  toe te slaan en het begint echt te veel te worden voor deze mensen,” vertelt Gigliola Pantera, landendirecteur van Intersos in Congo. “We bevinden ons in het hart van een van de ernstigste humanitaire crises ter wereld: geweld, de gezondheids- en voedingscrisis, precaire veiligheidsomstandigheden en beperkte toegang tot noodhulp. En nu ook nog de vulkaanuitbarsting.”

DR Congo kent een van de meest complexe en langdurige humanitaire crises ter wereld door gewapend conflict, strijd om natuurlijke hulpbronnen en politieke instabiliteit. Maar liefst 15,6 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Het land telt het hoogste aantal ontheemden in Afrika: 5 miljoen. De vulkaanuitbarsting zorgt voor dubbele kopzorgen.

Hoe wij helpen

Sinds maandag 7 juni is de situatie veilig genoeg dat de ontheemde bevolking terug kan keren naar de stad, waar ze geconfronteerd worden met de ravage van de vulkaanuitbarsting. Huizen zijn verwoest. Veel van de infrastructuur, zorgcapaciteiten en sanitaire voorzieningen zijn in rook opgegaan. Scholen zijn vernietigd, waardoor honderden kinderen leerachterstand zullen oplopen. De humanitaire noden zijn hoog. 

Ter ondersteuning van de terugkeerders, zijn we twee noodhulpprojecten gestart met CAJED en het Panzi ziekenhuis. We helpen mensen met voedselhulp, huishoudelijke spullen en medische en psychologische zorg. We maken ons grote zorgen om het lot van de vele getroffenen en houden de actuele situatie nauwlettend in de gaten!


Stichting Vluchteling
English
sluit