Syrië: 12 jaar oorlog gecombineerd met gevolgen enorme aardbeving

De vreselijke oorlog in Syrië gaat zijn dertiende jaar in. Al voor de zware aardbeving waren de humanitaire noden al bijzonder hoog: 90% van de bevolking leeft in armoede, miljoenen mensen zijn op de vlucht, basisdiensten en infrastructuur zijn vernietigd en een cholera-uitbraak is een feit.

Man staat tussen totale verwoesting van de aardbeving in Syrië

12 jaar oorlog in Syrië

  • 6.9 miljoen mensen zijn ontheemd binnen het land
  • 6.8 miljoen mensen zijn Syrië ontvlucht
  • 15.3 miljoen mensen hebben dringend hulp nodig
  • 55% van de bevolking kampt met voedselonzekerheid
  • 8.8 miljoen Syriërs geraakt door recente aardbevingen

De aardbeving in Turkije en Syrië heeft de levens van tienduizenden mensen volledig verwoest. Het heeft de humanitaire crisis in Syrië verder verslechterd, een land dat al bijna twaalf jaar wordt geteisterd door een vreselijke oorlog. Het is ramp op ramp in Syrië.

Meer dan een maand sinds de aardbeving, is de verwoestende schaal ervan in Syrië scherp zichtbaar geworden. In het noordwesten van Syrië hebben meer dan 4.500 mensen het leven verloren, duizenden zijn dakloos geworden en er is nog meer schade aangericht aan diensten, infrastructuur en gebouwen.

Zelfs vóór deze laatste ramp had al 70% van de bevolking humanitaire hulp nodig. Desondanks was er in 2022 het grootste financieringstekort voor het humanitaire responsplan voor Syrië sinds het begin van het conflict, met slechts 49% van de behoeften die vorig jaar werden gefinancierd.

Hoe we helpen in Syrië

Sinds het begin van de burgeroorlog zetten wij alles op alles om Syrische vluchtelingen te helpen. We bieden humanitaire hulp in Syrië zelf en in omliggende landen – Jordanië, Irak, Libanon en Turkije – die miljoenen geregistreerde Syrische vluchtelingen opvangen.

Onze respons wordt via lokale partnerorganisaties geleverd met een focus op gezondheid, bescherming en mijnenvoorlichting. In het afgelopen decennium hebben we in Syrië In de ruim 1,6 miljoen mensen kunnen voorzien van humanitaire hulp.


Stichting Vluchteling
English
sluit