Stichting Vluchteling voorziet rampjaar voor mensen op de vlucht

2022 wordt een rampjaar voor vluchtelingen wanneer de huidige trends met betrekking tot conflict, klimaatverandering en corona niet zeer serieus genomen en mondiaal aangepakt worden.

Kinderen op de vlucht die spullen dragen

Dit is de beklemmende waarschuwing die Stichting Vluchteling afgeeft aan het einde van dit jaar. De cijfers zijn schokkend: het aantal mensen dat afhankelijk is van humanitaire hulp is tot recordhoogte gestegen. Ook het aantal mensen op de vlucht is gegroeid naar het hoogste getal ooit: 84 miljoen.

Er is een groeiend aantal conflicten die toenemen in omvang en ernst. Ook het gebrek aan COVID-vaccins- en zorg en de gevolgen van klimaatverandering zullen een groot effect hebben op mensen op de vlucht. Een humanitaire ramp staat voor de deur wanneer politici dit niet onderkennen en ernaar handelen.

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, Stichting Vluchteling

Dit jaar bezocht Ceelen onder andere een aantal landen langs de Europese grens: “Een steeds repressiever migratiebeleid van Europese landen zorgt ervoor dat mensen letterlijk vast komen te zitten en tientallen keren worden teruggezet van het ene naar het andere land. Jongeren wachten jarenlang op beweging in hun asielprocedure en gezinnen raken hun kinderen kwijt op hun vlucht. Zo kan ik helaas nog wel een tijdje doorgaan, schandalig en mensonterend, en dat in ons eigen Europa.”

Behalve de schrijnende situatie langs de Europese grenzen, nemen ook in met name het Midden-Oosten en Afrika het aantal crises toe. In Afghanistan dreigen miljoenen mensen te sterven door honger. In Zuid-Soedan en Ethiopië zorgen conflict en de gevolgen van klimaatverandering voor steeds grotere noden waardoor miljoenen mensen op de vlucht slaan. In de aanloop naar de verkiezingen in Congo, stijgen de spanningen in het land waar het gezondheidssysteem op instorten staat en de problemen zich opstapelen. Nigeria heeft te kampen met grote en ernstige conflicten en de situatie in Syrië en Jemen blijft onverminderd slecht, met jaarlijks vele duizenden doden tot gevolg. Dit is een kleine greep uit de crises die zich op dit moment voltrekken. Genoeg reden tot grote zorg, stelt de noodhulp organisatie.

Stichting Vluchteling baseert haar waarschuwing op eigen waarnemingen en de Emergency Watchlist van partnerorganisatie International Rescue Committee.


Stichting Vluchteling
English
sluit