Stichting Vluchteling start hulp aan Oekraiense vluchtelingen

De situatie voor de 44 miljoen Oekrainers is zeer ernstig en verandert voortdurend. Miljoenen Oekraïners zijn inmiddels hun land ontvlucht. Ruim de helft is gevlucht naar Polen. Stichting Vluchteling ondersteunt haar partners Intersos en twee regionale noodhulp organisaties die hulp bieden in Oekraine en de omringende landen.

Hulp aan Oekraiense vluchtelingen

We werken met de twee regionale partners aan het snel verder opschalen van de noodhulp. Nu en de komende maanden worden vele duizenden Oekraïners geholpen met onder andere medische hulp, dekens, tenten, slaapzakken, voedsel en schoon drinkwater. 

Hulp en steun is opgestart!

In totaal ontvangen de twee regionale hulporganisaties een bedrag van €1.500.000, dat bijeengebracht dankzij de bijna 50.000 giften die wij mochten ontvangen op Giro999. 
Onze partner Intersos ontvangt ruim €270.000 voor dringende medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne, met speciale aandacht voor de meest kwetsbaren zoals ouderen en kinderen.

We helpen in Polen, Moldavië en natuurlijk in Oekraïne zelf. We zijn hard bezig om ook aan de slag te gaan in Roemenië. Dat gebeurt onder moeilijke, veranderlijke en instabiele omstandigheden, maar dit is wat we gaan doen:

  • Vrachtwagens met humanitaire hulp vervoeren noodhulp pakketten naar de stad Lviv, in het westen van Oekraïne. De konvooien vervoeren tenten, dekens, hygiëne-artikelen slaapzakken en andere items voor gerichte hulp.
  • Ook delen we voedsel en schoon drinkwater uit aan vluchtelingen die in het grensgebied gestrand zijn;
  • We verzorgen op de langere termijn veilig drinkwater en renoveren we zodra het qua veiligheid mogelijk is beschadigde watervoorzieningen in Oekraine;
  • We bieden basisgezondheidszorg, psychologische eerste hulp en spoedeisende traumazorg in opvangcentra.;
  • Ook geven we medische voorlichting en medisch advies aan vluchtelingen. De teams worden uitgerust met voldoende medicijnen en medische apparatuur. Twee ambulances zijn beschikbaar voor vervoer naar gespecialiseerde ziekenhuizen.

Samen in actie voor Oekraine

Inmiddels hebben de samenwerkende hulporganisaties Giro555 geopend voor de nationale actie Samen in actie voor Oekraïne. Stichting Vluchteling doet hieraan mee. Geef nu.

Hulp aan Oekraiense vluchtelingen

Stichting Vluchteling
English
sluit