Stichting Vluchteling reist af naar Pools-Oekraiense grens om noden te inventariseren

Vele honderdduizenden Oekraieners zijn op de vlucht voor de oorlog in hun land. Vluchtelingen zoeken toevlucht in de buurlanden, zoals Polen, Roemenië en Moldavië. Stichting Vluchteling reist vandaag af naar Polen om de noden te inventariseren, de situatie aan de Pools-Oekraiense grens in kaart te brengen en samen met haar partners zo snel mogelijk hulp te verlenen.

Man wordt omhelst door dochter en kleindochter
© (c) Copyright 2022, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling: “Dit zijn mede-Europeanen. Dit zijn mensen die in een van onze buurlanden wonen. We hebben altijd de mond vol gehad van opvang in de eigen regio, dus ik zou zeggen, tafeltje opklappen, stoelriemen vast en aan de slag!”

Opvang in Polen

Naar schatting zijn ruim 30.000 mensen de Poolse grens overgestoken, en staan er nog honderdduizend te wachten. Grenscontroles gaan langzaam, de systemen kunnen de vele procedures niet aan. Eenmaal doorgelaten, worden mensen, jong en oud, opgevangen door familie en vrienden. Ook zijn er negen opvangcentra. Gezien de grote aantallen vluchtelingen, lopen deze heel snel vol.

Stichting Vluchteling wil de capaciteit zo snel mogelijk versterken. De mogelijkheden worden bekeken om ook leegstaande scholen, gebouwen en andere locaties als opvang te kunnen gebruiken voor mensen in nood.

“Voornamelijk vrouwen, kinderen en oude mensen zijn gevlucht. Afscheid nemen van zonen, vaders en echtgenoten die in militaire dienst moeten, is traumatisch. We verwachten dus ook sterke psychische noden.”

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Solidariteit is hard nodig

Mensen, jong en oud, horen beschermd te worden. Europese landen moeten Oekraïners op de vlucht verwelkomen en opvang bieden. Hulporganisaties moeten zo snel mogelijk toegang krijgen tot mensen in nood. Ook jij kan helpen. Doneer en draag bij aan noodhulp voor vluchtelingen daar waar dit het hardst nodig is.


Stichting Vluchteling
English
sluit