Stichting Vluchteling: nu voorbereiden op humanitaire gevolgen conflict Oekraine-Rusland

Stichting Vluchteling maakt zich grote zorgen over de escalerende situatie in Oekraine. Een groot conflict, of zelfs een oorlog in Oekraine kan grote gevolgen hebben voor de inwoners van het land, die dan mogelijk op de vlucht moeten. De humanitaire noodsituatie die zou kunnen voortvloeien uit de grootste militaire operatie in decennia kan niet worden onderschat en moet koste wat kost vermeden worden.

Drie tanks rijden door trainingsveld

Stichting Vluchteling roept de EU en haar lidstaten op om zich nu voor te bereiden op een onmiddellijke reactie op deze potentiële humanitaire ramp, door te zorgen voor adequate opvangvoorzieningen en eerlijke en volledige toegang tot asielprocedures. De EU moet de toegang tot haar grondgebied waarborgen en bescherming bieden aan diegenen die veiligheid zoeken.

Concreet moet de EU Polen en andere landen rondom Oekraine steunen bij het opbouwen van hun capaciteit om mensen op de vlucht op te vangen, stelt Stichting Vluchteling. EU-lidstaten die aan Oekraine grenzen, moeten capaciteit creëren voor mensen om een asielstatus aan te vragen. Daar zijn goede opvangvoorzieningen voor nodig. Stichting Vluchteling verwacht bij een hoogoplopend conflict ook veel mensen die ontheemd raken, en op de vlucht gaan binnen Oekraine. Daarom moeten Europa en haar lidstaten steun blijven bieden aan Oekraine om ontheemde mensen in het land te ondersteunen.

Hoewel de situatie onzeker blijft, roepen wij alle partijen op om zich te concentreren op de-escalatie om een humanitaire ramp te voorkomen. Een diplomatieke en vreedzame oplossing is de enige juiste weg.

Hoe kun je helpen?

Wij houden de situatie in Oekraine scherp in de gaten. Vanuit Polen monitoren we de situatie en beoordelen we de humanitaire behoeften. 

Stichting Vluchteling biedt noodhulp in crisissituaties, en komt op voor vluchtelingen en ontheemden. Waar ook ter wereld. Doneer en zorg ervoor dat wij directe hulp kunnen bieden bij acute nood! Help jij mee?


Stichting Vluchteling
English
sluit