Stichting Vluchteling krijgt 10 miljoen euro voor noodhulp in Irak, Libanon en Turkije

De komende vijf jaar zal Stichting Vluchteling organisaties ondersteunen in Irak, Libanon en Turkije. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt 10 miljoen euro beschikbaar waarbij Stichting Vluchteling de wensen en behoeften van lokale organisaties en gemeenschappen centraal zal stellen.

oudere vrouw en man staan voor hun witte tent in vluchtelingenkamp in noord-irak
© Milene van Arendonk

Het programma, genaamd ASPIRE (Advancing Sustainable Partnerships to Improve Resilience & Empowerment), heeft tot doel organisaties in Irak, Libanon en Turkije te ondersteunen en is tweeledig. Aan de ene kant wordt lokale organisaties de mogelijkheid geboden hun eigen organisatie te versterken. Aan de andere kant krijgen ze ondersteuning voor projecten gericht op het beschermen en verbeteren van toegang tot services voor vluchtelingen, ontheemden en gastgemeenschappen.

Lokale organisaties bepalen zelf

Er zullen meerjarige partnerschappen worden afgesloten die zich richten op de wensen en behoeften van de organisaties ter plekke. De lokale organisaties beslissen daarbij zelf wat ze belangrijk vinden omdat ze zelf het beste weten waar ze sterker van worden om hun werk beter te kunnen doen. Dit kan gaan om toegang tot verbeterde diensten, faciliteiten en digitale informatiesystemen.

Een ambitieus plan waarbij we de samenwerking met lokale organisaties echt anders zullen aanpakken. We hopen hiermee de hulpsector te inspireren ons hierin te volgen.

Portretfoto Ester Ester van den Berg, coördinator ASPIRE, Stichting Vluchteling

We zullen prioriteit geven aan het werken met gemeenschapsgerichte, door vluchtelingen of vrouwen geleide en kleine hulporganisaties. Stichting Vluchteling heeft hierin een ondersteunende rol; waarbij de wensen en behoeften van onze lokale en nationale organisaties en gemeenschappen leidend zullen zijn.

Logo van ASPIRE, programma van Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling
English
sluit