Somalië getroffen door ergste droogte in jaren

Somalië heeft bijzonder hard te lijden onder een verwoestende droogte die de hele Hoorn van Afrika treft. Stichting Vluchteling zorgt voor cashhulp voor basisbehoeftes, voor het herstellen van diepe waterboorgaten, het installeren van wateropslagtanks en de toegang tot veilig drinkwater.

Man behandeld jongetje in Somalië
© KELLIE RYAN

Na drie mislukte regenseizoenen staan waterputten droog, sterft het vee en hebben naar schatting 3,8 miljoen mensen met acute voedselonzekerheid te maken. Bijna 245.000 mensen werden al gedwongen hun huis te verlaten op zoek naar voedsel, water en graasland voor het vee. En dit aantal dreigt de komende maanden nog veel hoger te worden. Bijna 90% van Somalië heeft nu te maken met ernstige droogte. Zo waarschuwt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De organisatie ziet in Somalië door de droogte de komende maanden tussen de 1,0 en 1,4 miljoen mensen ontheemd raken.

Hele Hoorn van Afrika getroffen

De Hoorn van Afrika maakt de droogste omstandigheden mee sinds 1981. Naar schatting 13 miljoen mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië dreigen in de volgende maanden met ernstige honger geconfronteerd te worden. In Somalië zal aantal mensen met acute voedselonzekerheid toenemen van 3,5 naar 4,6 miljoen. In Kenia zullen 2,8 miljoen mensen hulp nodig hebben. En in Ethiopië wordt het aantal mensen in nood geschat op 5,7 miljoen.

Onze voedselhulp 

Vooral de Somalische regio Bari is zwaar getroffen: een derde van de bevolking en ongeveer 32.000 mensen zijn ontheemd geraakt door de droogte. Mensen slaan op de vlucht op zoek naar water, voedsel en graasgronden voor vee. Stichting Vluchteling komt via de Dutch Relief Alliance in actie voor 24.000 ontheemden en gastgezinnen.

In Ethiopië delen we voedselvouchers uit aan 6.000 ontheemden. Die vouchers zijn op de lokale markt in te wisselen voor rijst, groente, mais, bloem, suiker en bonen.

We delen in het noordoosten van Kenia voedselvouchers uit aan 400 gezinnen (2.160 mensen) gedurende een periode van drie maanden.


Stichting Vluchteling
English
sluit