Soedan dreigt te bezwijken onder grootste hongersnood in decennia

Méér hulp is nú nodig! Soedan bevindt zich in de grootste vluchtelingencrisis ter wereld: 10 miljoen mensen zijn op zoek naar veiligheid. Nu dreigt het land ook te bezwijken onder de grootste hongersnood in decennia.

Vluchtelingen uit Soedan wachten in een ziekenhuis op hulp
© Olivier van Gaalen

De IPC, de internationale waakhond voor voedselzekerheid gelieerd aan de VN, meldt dat de omstandigheden in Soedan slechter zijn dan ooit. In december rapporteerde de IPC nog dat bijna de helft minder Soedanezen met ernstige voedseltekorten kampte.

We maken ons grote zorgen over de nabije toekomst:

  • Meer dan de helft van de bevolking (25,6 miljoen mensen) zal tussen juni en september in de kritiekste fases van honger verkeren: IPC-fase 3 of hoger
  • 8,5 miljoen mensen, oftewel 18% van de bevolking, verkeren in een noodsituatie: IPC-fase 4
  • 755.000 mensen verkeren in een rampzalige situatie: IPC-fase 5

Als de huidige situatie niet snel verandert, zullen tussen nu en september naar verwachting minstens 2,5 miljoen mensen sterven. Het aantal mensen dat door honger en ziekte om zal komen, kan oplopen tot meer dan 10 miljoen als de oorlog niet stopt binnen enkele maanden. Dat voorspelt het Instituut Clingendael in een recent rapport.

Alle hulpverlening verloopt moeizaaM

Naast onveiligheid, verhinderen beide strijdende partijen dat hulporganisaties levensreddende hulp bieden, zoals voedsel, drinkwater en medische zorg. Vooral in de zwaarst getroffen oorlogsgebieden is de situatie het meest zorgwekkend. 

Genoeg is genoeg!

Wij roepen de internationale gemeenschap op om de diplomatieke druk op te voeren op de strijdende partijen zodat hulporganisaties direct toegang krijgen tot mensen in nood.

Alle vormen van hulpverlening moeten opgeschaald worden, hulpverleners moeten beschermd worden zodat zij veilig hun werk kunnen doen.

Het is te laat om grootschalig verlies van leven volledig te voorkomen, maar we moeten alles in het werk stellen om het dodental niet nog verder te laten oplopen.


Stichting Vluchteling
English
sluit