Ruim 7 miljoen mensen in Soedan op de vlucht  

Een half jaar is voorbij sinds het gewelddadige conflict in Soedan oplaaide en heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Het land heeft nu het hoogste aantal ontheemden ter wereld. Soedan kampt al meer dan dertig jaar met armoede, honger en geweld.

mensen ontvluchten soedan
© Zohra Bensemra / Reuters

Bijna 7,1 miljoen mensen zijn binnen Soedan ontheemd, van wie meer dan de helft onlangs ontheemd is geraakt. Zij hebben dringend behoefte aan voedsel, medicijnen of schoon drinkwater. Op meerdere plekken, zoals Darfur, staken regionale spanningen opnieuw de kop op. De bevolking van deze Soedanese regio wordt opnieuw geteisterd door massale wreedheden. De verhalen van de mensen die nu de grens over steken zijn gruwelijk. We mogen niet wegkijken. 

Naar verluidt is meer dan een miljoen mensen naar de buurlanden gevlucht, waarbij Tsjaad de meeste mensen opvangt, gevolgd door Egypte, Zuid-Soedan, Ethiopië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Libië.  

Soedanezen die het conflict ontvluchten, zoeken onderdak in kampen, nederzettingen, bij familieleden of in schoolgebouwen. Of ze slapen in de open lucht of onder bomen langs de weg. Sommigen zijn meerdere keren ontheemd geraakt. Maar liefst 24,7 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp en bescherming nodig. 

Tijdens de aanhoudende gevechten zijn meer dan 4 miljoen mensen hun huizen ontvlucht. Ze lijden onder de gevolgen van beperkte toegang tot basisvoorzieningen, zoals voedsel, gezondheidszorg, drinkwater en sanitaire voorzieningen. De gezondheid van vele ontheemden is hierdoor verder verslechterd.

Mohamed Mahdi van het IRC in Soedan

Hoe we helpen 

In Soedan werken we samen met onze partner International Rescue Committee. We helpen Soedanezen die gevlucht zijn uit Khartoum. Wij zorgen voor essentiële medische zorg, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. En bewustmakingsactiviteiten op het gebied van hygiëne om uitbraken van ziekten te voorkomen.

In Tsjaad delen we met onze lokale partner HELP Tchad voedselpakketten uit en huisraad met slaapmatten. Bouwen we latrines en herstellen en bouwen we waterputten. En we zorgen voor onderdak via de distributie van plastic zeilen. 

In de Centraal-Afrikaanse Republiek bouwen we in samenwerking met onze partner INTERSOS latrines, delen we hulppakketten uit aan kwetsbare vrouwen en kinderen en zorgen we voor psychosociale en medische zorg.

Hulp is keihard nodig

We maken ons grote zorgen over de verslechterende situatie in Soedan, ook in vluchtelingenkampen en doorvoercentra in buurlanden, waar vluchtelingen aankomen. Doneer nu! 


Stichting Vluchteling
English
sluit