Op de rand van hongersnood in Afghanistan

Bijna 23 miljoen Afghanen zullen de komende maanden dreigen te verhongeren. Dat zijn er 3 miljoen meer dan vorig jaar. Eind dit jaar zullen 3,2 miljoen kinderen te maken hebben met acute ondervoeding. Afghanistan staat hiermee de ‘wellicht ernstigste humanitaire ramp ter wereld’ te wachten.

Vrouwen in Afghanistan
© TASS

De crisis wordt versterkt door de gevolgen van droogte en door de opwarming van de aarde. Slechts 5% van de Afghanen heeft elke dag genoeg te eten. Dat kan ertoe leiden dat een grote groep Afghanen het land probeert uit te komen op zoek naar meer voedsel en veiligheid. Die komen dan boven op de 2,2 miljoen Afghanen die de afgelopen jaren al naar het buitenland zijn gevlucht en de 3,5 miljoen die in eigen land op de vlucht zijn geslagen.

Deze winter zullen miljoenen mensen moeten kiezen tussen het land verlaten en sterven van de honger

David Beasley, directeur WFP

Het aantal mensen dat wereldwijd ernstig bedreigd wordt door hongersnood is binnen een jaar met drie miljoen gestegen. Eerder dit jaar waren dat nog 42 miljoen mensen wereldwijd, nu zijn het er 45 miljoen verdeeld over 43 landen. De sterke toename in korte tijd is grotendeels toe te schrijven aan de verslechterende situatie in Afghanistan.

Onze strijd tegen honger

In de provincie Kabul geven we medische consulten en traumahulp aan ontheemden en noodvoeding aan ondervoede kinderen tot 5 jaar. We trainen medisch personeel. We bereiken hiermee 30.000 mensen.

Ook helpen we in Kabul met cash noodhulp. Maandelijks ontvangen 5.600 ontheemden geld waarmee ze zelf onderdak, medicijnen of eten kunnen kopen.

Ernstigste humanitaire crisis ter wereld dreigt in Afghanistan

VN

Onze overige hulp

In de provincie Zabul geven we medische zorg aan 7.000 Afghanen voor veel voorkomende ziekten, zoals luchtweginfecties, diarree, astma en diabetes. Voor nog eens 8.000 Afghanen proberen we corona te voorkomen.

In de provincie Kandahar zorgen we voor traumahulp, medische zorg en psychosociale hulp. We repareren ziekenhuizen en gezondheidsposten. We bereiken hiermee 18.000 mensen.


Stichting Vluchteling
English
sluit