Oekraïne: onze noodhulp gaat onverminderd door

De oorlog in Oekraïne duurt nu al meer dan 7 maanden en gaat in alle hevigheid verder. Het einde van de oorlog is nog niet in zicht. Elke dag blijft Stichting Vluchteling haar noodhulp uitbreiden, aanpassen en versterken.

Man met hoofdwond in Oekraïne
© Maxym Marusenko/NurPhoto

Bij het uitbreken van de oorlog kwam Stichting Vluchteling onmiddellijk in actie en lanceerden we een grootschalige noodrespons. Sindsdien werken we met regionale noodhulporganisaties om Oekraïners in nood te helpen.

Wij helpen via ruim 18 hulpoperaties in Oekraïne en buurlanden als Polen en Moldavië. Met voedselpakketten, medische zorg, cash hulp, geestelijke gezondheidszorg en veilige schuilkelders. We behandelen mensen in opvangcentra, evacueren patiënten uit oorlogsgebied en bevoorraden ziekenhuizen met medicijnen. Zolang het nodig is.

Ook de situatie in Georgië houden we scherp in de gaten, nu veel jongen Russen naar dit land vluchten om de mobilisatie te ontlopen. Precieze aantallen vluchtelingen zijn onbekend. In ieder geval wordt niemand aan de grens tegengehouden,

Russische aanvallen

De recente grootschalige Russische aanvallen op Oekraïne hebben verwoestende gevolgen voor de burgerbevolking en de humanitaire behoeften nemen naar verwachting toe. De vluchtelingenchef van de VN, Filippo Grandi, heeft gewaarschuwd dat de gebeurtenissen van 10 oktober jl. ervoor zullen zorgen dat meer mensen ontheemd zullen raken.

Te midden van escalerend geweld blijft Stichting Vluchteling mensen ondersteunen die humanitaire hulp nodig hebben in Oekraïne. We staan klaar om te reageren waar we het meest nodig zijn.

Aanvallen op Oekraïense burgers gaan door: Meer dan 7,5 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht in de snelste en grootste ontheemdingscrisis van deze eeuw. 17,7 miljoen Oekraïners hebben dringend hulp nodig.

Brandende voertuigen in de buurt van een gebouw in Oekraïne

De naderende winter

De humanitaire behoeften in Oekraïne nemen toe, zeker naarmate de winter nadert. De komende maanden dalen de temperaturen tot -20 graden, is er sneeuwval en minder daglicht. Oekraïners wacht nóg zwaardere winter door de recente Russische raketaanvallen, vooral een tekort aan veilig drinkwater baart ons grote zorgen.

Onze teams zijn bezorgd dat dat het voor veel mensen onleefbaar wordt, nu de winter dichterbij komt. Mensen schuilen in beschadigde gebouwen en er is grootschalige schade aan infrastructuur, woningen, verwarmingssystemen en waterleidingen.

Met de winter op komst deelt Stichting Vluchteling deze winter dekens, warme kleren, verwarmingstoestellen en brandstof uit. Ook zorgen we ervoor dat opvangcentra winterklaar zijn. Wij laten de meest kwetsbaren niet in de kou staan en doen wat we kunnen.

De mensen in Oekraïne leven met de gevolgen van de oorlog. Ruim 17 miljoen Oekraïners hebben dringend hulp nodig. Help mee en doneer nu.


Stichting Vluchteling
English
sluit