Oekraïne: Medische hulp in de frontlinie

De nietsontziende oorlog in Oekraïne zorgt dat ziekenhuizen medicatie en medische hulpmiddelen tekortkomen. Daarom maken we medische transporten naar Oekraïne mogelijk. Hoe dichterbij de frontlinie, hoe moeilijker het is om mensen te bereiken en van hulp te voorzien. Het is echter juist híer waar de vraag naar noodhulp met de dag groeit. Daarom doen wij er alles aan om toegang te blijven houden tot de frontlinie. In de afgelopen maanden steunden we transporten met medicijnen, chirurgische instrumenten en medische materialen naar 14 ziekenhuizen in Oekraïne.

Portretfoto van vrouw met haar baby in haar handen
© Andrea Mancini/NurPhoto

Omdat de grotere steden als Dnipro, Zaporizhzha en Kiev nu redelijk goed bevoorraad zijn, verschuift onze hulp en inzet de komende tijd naar ziekenhuizen in kleinere steden langs de frontlinie in het zuiden en het oosten. De productie van medicijnen is daar volledig gestopt en reguliere aanvoerlijnen zijn verstoord. Tot en met eind december zullen we daar via Stichting Artsenhulp 10 ziekenhuizen van medische hulpzendingen voorzien.

Medische hulppakketten

Ziekenhuizen ontvangen de komende maanden nog eens 15 extra noodhulppakketten, waaronder 2 kraampakketten voor gezonde bevallingen, 10 pakketten voor chirurgie en intensive care zorg en 3 medische hulppakketten met essentiële medicijnen. Meer dan 20.000 patiënten zullen hiermee van zorg worden voorzien.

Onze hulp de afgelopen periode

Uit de opbrengst van de nationale actie van Giro555 verstrekten we via onze partner Stichting Artsenhulp voor meer dan 40.000 kg en 130 pallets aan medicijnen, verbandmiddelen, pijnstillers en medisch materiaal (waaronder chirurgische instrumenten) aan 14 ziekenhuizen met intensive care, gezondheidscentra, kraamklinieken en algemene ziekenhuizen in Oekraïne. Hiermee is voor dit jaar een bedrag gemoeid van 675.000 euro. 

Bekijk waar onze medicijntransporten tot nu toe zijn geleverd: 

Locaties in Oekraïne waar medische hulp wordt geboden vanuit Stichting Vluchteling


Stichting Vluchteling
English
sluit