Nederland heeft meer begrip voor oorlogsvluchtelingen

Nederlanders hebben vergeleken met vorig jaar meer begrip voor vluchtelingen, maar een meerderheid blijft van mening dat vluchtelingen zoveel mogelijk opgevangen moeten worden in eigen land of regio. Dit blijkt uit het jaarlijkse draagvlakonderzoek van Stichting Vluchteling, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.

Man met dochter in handen op de vlucht met andere mensen

Er is een verschuiving in de houding van Nederlanders te zien. Nederlanders voelen zich meer betrokken bij de problemen die vluchtelingen ondervinden. Ook kunnen oorlogsvluchtelingen rekenen op meer begrip in Nederland: 93% van alle ondervraagden sympathiseert met mensen die zijn gevlucht voor oorlog en conflict. Wel vindt een meerderheid (69%) dat vluchtelingen zoveel mogelijk in eigen land of regio opgevangen moet worden.

“Ik ben heel blij dat Nederland laat zien dat zij meer solidair is met mensen op de vlucht. Dat is deel ingegeven door de oorlog in Oekraïne, en toont aan dat men zich realiseert dat mensen vaak buiten hun schuld om moeten vluchten.”

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Oorlog in Oekraïne heeft licht effect op beeld Nederlanders

Hoewel 13% van de Nederlanders aangeeft positiever te zijn gaan denken over vluchtelingen door de oorlog in Oekraïne, is het algemene beeld het afgelopen half jaar bij slechts 6% positiever geworden. Een reden voor dit verschil zou kunnen voortkomen uit het feit dat het algemene beeld over vluchtelingen niet alleen wordt bepaald door de situatie in Oekraïne maar ook door andere zaken zoals het mogelijke effect van meer vluchtelingen op de nu al krappe huizenmarkt en de problemen in Ter Apel.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in mei 2022 door Motivaction onder een representatieve steekproef van 1.019 Nederlanders tussen 18 en 80 jaar uit het StemPunt-panel. De resultaten zijn representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht, regio, waardeoriëntatie en interacties hiertussen. Motivaction is een onafhankelijk onderzoeksbureau.


Stichting Vluchteling
English
sluit