Meryem (67): “We gaan door een verschrikkelijke tijd”

Een zware aardbeving trof in februari het zuiden van Turkije en een deel van Syrië. Samen met haar man en kinderen woont Meryem* in het Turkse Tut-district, dat enorm getroffen is. Aangeslagen doet Meryem haar verhaal. “Het is niet voor te stellen hoe groot de ramp is.”

Portretfoto van Meryan

In het zuiden van Turkije is een gebied getroffen van tweeëneenhalf keer Nederland. Steden als Antakya, Kahramanmaras en Adiyaman zijn grotendeels verwoest. De aardbeving trof ook het Tut-district, vlak bij de stad Adiyaman.

‘Ik weet niet meer wat er gebeurde’
Meryem vertelt hoe ze het moment van de aardbeving heeft beleefd. “We lagen te slapen toen de grond plotseling enorm begon te schudden. We vlogen meteen omhoog. Alles gebeurde in een flits en er vloog van alles in het rond in onze kamer.”

“We waren vreselijk bang. Een van mijn kleinkinderen rende naar me toe en vloog van angst om mijn nek. We zaten te wachten tot de beving afnam om ons in veiligheid te brengen. Daarna renden we naar buiten…”

Totale paniek
Eenmaal buiten leek het voor Meryem alsof ze in een oorlogsgebied was beland. “Iedereen was in paniek en aan het schreeuwen. Toen we buiten waren zag ik dat alles was ingestort. Het was vreselijk koud. Dus stookten we op twee plekken een vuurtje. Samen met onze buren warmden we ons daaraan op.”

Bedankt voor jouw steun
Drie maanden na de ramp is Meryem in afwachting van tijdelijke noodopvang in wooncontainers. Samen met onze partner People in Need verstrekken we aan Meryem en 2.000 andere getroffen gezinnen hygiëne pakketten.

Stichting Vluchteling heeft 8,5 miljoen euro ontvangen van Giro555. Dankzij jullie steun zijn wij dag-in, dag-uit bezig om in Turkije en Syrië te helpen. Jouw gift maakt een groot verschil.

• Omwille van haar privacy is haar naam gefingeerd.


Stichting Vluchteling
English
sluit