Meer mensen op de vlucht in eerste helft van 2021

De trend van een groeiend aantal mensen op de vlucht zet zich voort in 2021. Volgens cijfers van de VN Vluchtelingenorganisatie is het aantal mensen op de vlucht in een half jaar tijd gestegen van 82,4 naar 84 miljoen in juni 2021. Dit was grotendeels het gevolg van binnenlandse ontheemding.

Jonge jongens met kinderen in hun armen in Afghanistan

Meer mensen sloegen op de vlucht voor meerdere conflicten over de hele wereld, vooral in Afrika. Ook steeg het aantal vluchtelingen door de effecten van corona en klimaatverandering. De dodelijke mix van conflicten, armoede, honger, corona en de klimaatcrisis verergert de humanitaire situatie van mensen op de vlucht.

Bijna 51 miljoen mensen zijn nu op de vlucht in eigen land. Een groot deel van de nieuwe binnenlandse ontheemding vond plaats in Afrika, zoals in de DR Congo (1,3 miljoen) en in Ethiopië (1,2 miljoen). Maar ook het geweld in Myanmar en Afghanistan droeg in 2021 bij aan de groei van het aantal ontheemden.

Ook het aantal vluchtelingen bleef in de eerste helft van 2021 toenemen, tot bijna 21 miljoen. De meeste nieuwe vluchtelingen kwamen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-SoedanSyrië, Afghanistan en Nigeria. Tot slot hadden halverwege 2021 in totaal 4,4 miljoen mensen een asielaanvraag lopen in een ander land en verlieten 3,9 miljoen Venezolanen hun land.


Stichting Vluchteling
English
sluit