Meer dan 7 miljoen Venezolanen hebben hun land verlaten

Volgens recente gegevens van de VN hebben meer dan zeven miljoen Venezolanen hun land verlaten te midden van een aanhoudende economische en politieke crisis. Dit is de grootste exodus van vluchtelingen op Syrië en Oekraïne na.

Jong meisje zit in de opening van haar tent

Venezolanen lijden onder een groot gebrek aan huisvesting, werk, eten en medische zorg. Hyperinflatie heeft de prijs van eten en andere basisgoederen sterk doen stijgen. Water, brandstof en medicijnen zijn schaars en stroomuitval komt vaak voor. Ondertussen heeft corona een einde gemaakt aan de economische groei die nodig is om de crisis te verhelpen.

Honger is één van de belangrijkste redenen om Venezuela te verlaten.

Vergeten crisis

De wereld is in grotere nood dan ooit. Wereldwijd zijn 100 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en conflict. Acute crises komen zijn vaak in het nieuws, maar worden daarna vergeten. Venezuela is zo’n land, terwijl de noden enorm zijn.

Het gezondheidssysteem van Venezuela is ingestort en hyperinflatie in combinatie met een tekort aan water, brandstof en medicijnen gaan door. De politieke, sociale en economische crisis in het land heeft bijna 90 procent van de bevolking in armoede gedompeld. Een kwart van de bevolking heeft humanitaire hulp nodig.

7,1 miljoen Venezolanen op de vlucht

Sinds 2015 trokken 7,1 miljoen Venezolanen als migrant of vluchteling naar het buitenland.

De meesten naar Colombia, dat inmiddels 2,8 miljoen Venezolanen ontvangt. Anderen trokken naar Peru (1,5 miljoen), Chili en Ecuador (elk 500.000). Maar ook de Verenigde Staten, Spanje, Brazilië, Argentinië, Costa Rica en Curaçao vangen Venezolanen op.

Steeds meer vluchtelingen proberen de grens over te steken via de Darién Gap, het bergachtige jungle tussen Colombia en Panama. De tocht door dit gebied wordt een steeds populairder, maar is een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld.

Hoe wij helpen

In het grensgebied van Colombia en Venezuela helpen we mensen via mobiele medische posten aan medische zorg;

  • Gynaecologen, kinderartsen, verpleegkundigen en psychologen geven medische consulten aan ruim 31.000 Venezolanen;
  • We helpen 5.000 Venezolanen met cashnoodhulp;
  • Op Curaçao stenen we de kliniek Salú pa Tur bij hun medische zorg aan ongedocumenteerde vluchtelingen, merendeels uit Venezuela.

Hoe kun jij helpen?

Doneer nu om ons werk in Venezuela en wereldwijd te ondersteunen. We staan ​​in de frontlinie en bieden noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden in 24 landen.


Stichting Vluchteling
English
sluit