Medische hulp voor 21.000 ontheemden in Hama, Syrië

Dat we op dit moment niet zoveel over Syrië horen, wil niet zeggen dat het goed gaat met het land. Absoluut niet. De oorlog in Syrië duurt al bijna twaalf jaar en het gaat maar door. Zo’n 12 miljoen mensen zijn op de vlucht waarvan meer dan de helft in eigen land.

Dokter behandeld jongen waarbij mensen toekijken

Velen van hen, waaronder vooral vrouwen en kinderen, wonen in tenten en onafgewerkte huizen. Ziekenhuizen en klinieken in het land functioneren niet meer en honderden ziekenhuizen zijn aangevallen. Door de oorlog in Oekraïne heeft het land ook nog eens te maken met gigantische prijsstijgingen.

Hulp op zelfs de meest afgelegen plekken

Samen met partnerorganisatie INTERSOS slaagt Stichting Vluchteling erin bijna 21.000 mensen op de vlucht medische hulp te bieden in de provincie Hama in Syrië. Dit gebeurt onder andere door drie mobiele klinieken naar het afgelegen en moeilijk te bereikbare platteland te sturen. In deze klinieken werken teams die bestaan uit een verpleegkundige, een dokter en een ondersteuner. Hier kunnen volwassenen én kinderen terecht met al hun vragen en klachten.

Daarnaast worden er in deze regio in Syrië gezondheidswerkers getraind en krijgen ze opfriscursussen over onderwerpen als: infectiepreventie en – bestrijding, voeding voor zuigelingen en jonge kinderen.

En last but not least: uit de lokale gemeenschap zijn zes vrijwilligers geworven die ervoor zorgen dat ouderen én mensen met een handicap goede zorg ontvangen. Deze vrijwilligers organiseren ook dagen waarop ze voorlichting geven over gezondheid, hygiëne en specifieke medische onderwerpen. Want ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Hoe wij helpen

Sinds het begin van de oorlog zetten wij alles op alles om Syrische vluchtelingen te helpen. We bieden hulp in Syrië en in omliggende landen. In de afgelopen elf jaar hebben we honderdduizenden mensen kunnen voorzien van humanitaire hulp


Stichting Vluchteling
English
sluit