Levensbedreigende winter in Oekraïne: Wij bieden hulp

Met geld uit de opbrengst van de nationale Giro555-actie voor Oekraïne heeft Stichting Vluchteling het afgelopen jaar noodhulp kunnen bieden in Oekraïne, Polen en Moldavië. De hulpverlening is in volle gang en van de ontvangen 14 miljoen euro is ongeveer de helft uitgegeven aan noodhulp.

Vrouw in het donker met lampje in haar handen

Van het tot nu toe uitgegeven geld, ging 90% naar noodhulp in Oekraïne, de rest is besteed in buurlanden Polen en Moldavië, waar veel Oekraïners naartoe vluchtten. Zo deelden we noodhulppakketten uit, verzorgden we cash bijdragen en medicijnen. Ook zorgden we voor psychologische hulp, toegang tot gezondheidszorg en spoedeisende hulp en regelden we medicijnen voor doktersposten en ziekenhuizen. Daarnaast renoveerden we schuilkelders en opvangcentra en ontwikkelden voorlichtingsmaterialen over de herkenning en gevaren van explosieven.

Hulp aan de frontlinie

Hoe dichterbij de frontlinie, hoe moeilijker het is om mensen te bereiken en van hulp te voorzien. Het is echter juist híer waar de vraag naar noodhulp met de dag groeit. Daarom doen wij er alles aan om toegang te blijven houden tot de frontlinie en ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld levensreddende voedseldistributies doorgang kunnen blijven vinden

Winterhulp in Oekraïne

Nu de winter nadert, zal het leven voor veel Oekraïners nog moeilijker worden. Het kwik kan in het oosten van het land tot wel 20 graden onder nul zakken. Veel water- en elektriciteitsvoorzieningen zijn gebombardeerd en de aanvallen gaan door. Rusland levert Oekraïne natuurlijk al sinds langere tijd geen gas.

De komende wintermaanden zijn we dan ook aanwezig in Oekraïne en Moldavië. We zorgen voor warme kleding, slaapzakken, powerbanks en dekens. Ziekenhuizen en woongebouwen worden voorzien van brandstof, stookhout, kachels en verwarmingssystemen. Opvangplekken worden winterklaar gemaakt. Ook ondersteunen we vluchtelingen met financiële hulp om gedurende de koude maanden onderdak, brandstof of generatoren van te betalen

Van december tot en met februari is het echt vreselijk koud. We proberen uit alle macht zoveel mogelijk winterhulp te geven voor die moeilijke periode.

Kim Gielens, teamleider Oekraïne voor Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling
English
sluit