Kinderen weer laten stralen in Zuid-Soedan

Duizenden mensen zijn door het gewelddadige conflict in Soedan de grens naar Zuid-Soedan overgestoken. De humanitaire crisis neemt met de dag toe. Stichting Vluchteling is ter plaatse en biedt hulp, onder meer met veilige speelplekken voor kinderen.

soedanese kinderen spelen in een groep

Het tijdelijke Bulukat doorgangskamp ligt in het noordoosten van Zuid-Soedan en vangt 2.000 mensen per week op, van wie velen meerdere weken moeten wachten voordat ze worden overgebracht naar andere delen van het land. De mensen die hier aankomen zijn weken dan wel maanden onderweg geweest, op de vlucht voor geweld in Sudan. De omstandigheden in het kamp zijn uitzichtloos.

Even alles vergeten en gewoon spelen

Stichting Vluchteling steunt het INTERSOS Child Friendly Space. Dit project is opgezet in Bulakat om kinderen weer gewoon kind te laten zijn en alle ellende voor eventjes te vergeten. Een veilige plek om te spelen in een gebied dat wordt geteisterd door conflicten. Voor oudere kinderen is er zelfs een volleybalveld. Ook is er begeleiding voor de meest kwetsbare kinderen, en wordt er alles aangedaan om kinderen welke zonder ouders reizen of wiens ouders zijn omgekomen in het geweld, weer te herenigen met familieleden.

kinderen voetballen in een vluchtelingenkamp in zuid-soedan

Bhan Chol (13): ’Ik weet niet of papa nog leeft”

We spreken Bhan in de kindvriendelijke ruimte in het kamp. In september ontvluchtte hij het conflict in Soedan. Hij en zijn familie zijn nu een paar weken in Zuid-Soedan.

Er werd veel gevochten in Soedan: “Dat was heel eng. We mochten niet naar buiten. Met de deuren dicht konden we de gevechten nog horen.”

Tijdens een kort staakt-het-vuren zijn ze gevlucht. Zijn vader moest achterblijven in Khartoum om het huis te beschermen. “Ik weet niet of papa nog leeft”, vertelt hij. Bhan is nu in het doorvoerkamp Bulukat met zijn moeder, broers en zussen.

Vanwege het trauma dat kinderen hebben opgelopen, hebben we kindvriendelijke ruimtes opgezet. Dit is de plek waar Bhan zich weer veilig kan voelen, spelen, lachen en zichzelf kan zijn.

Ik ben blij met mijn nieuwe voetbal. Ik ben fan van Liverpool, en hoop dat ik ooit bij die club mag spelen.

Foto van een jongen in Zuid-Soedan met een bal en een Looney Tunes shirt Bhan Chol

Hulp is keihard nodig

We maken ons grote zorgen over zowel de verslechterende situatie in Soedan, als de buurlanden waar de vluchtelingenkampen en doorvoercentra zwaar voer hun capaciteit zijn.


Stichting Vluchteling
English
sluit