Hulp voor 40 opvangcentra in twee Oekraïense steden

De humanitaire crisis in Oekraïne verslechtert razendsnel en daarom overweegt vier op de tien ontheemden om door te reizen naar veiliger gebieden. Dat zijn er twee keer meer dan in de maand maart.

Portretfoto van man met hand op voorhoofd

Noodteams van onze partner Intersos ondersteunen Oekraïners op 40 opvang- en transitlocaties in Vinnytsja en Poltava. In totaal helpen we ongeveer 16.500 mensen aan medische basishulp en noodpakketten. Stichting Vluchteling heeft hiervoor uit de opbrengst van de nationale actie van Giro555 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Steeds meer ontheemden zeggen steun nodig te hebben. Het gaat om twee op de drie mensen. Meer dan 70% zegt het geld nodig te hebben voor voedsel en/of om een medische behandeling.

“Mensen hebben echte diepe, diepe, diepe trauma’s opgelopen en hebben hulp nodig om het een plekje te geven.”

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Meer dan 8 miljoen Oekraïners ontheemd

De oorlog in Oekraïne is zijn elfde week ingegaan. Meer dan 8 miljoen inwoners van Oekraïne zijn inmiddels ontheemd geraakt. Twee weken geleden lag dat aantal nog op 7,7 miljoen mensen.

Sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari zijn 6 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. Een deel van deze groep is inmiddels weer teruggekeerd. Het gaat volgens VN-cijfers om meer dan 1,5 miljoen mensen.

Onze hulp in omringende landen

Onze teams werken dag en nacht onder moeilijke en instabiele omstandigheden. Onze hulp in Polen, Moldavië en Oekraïne is inmiddels in volle gang. We doen dit in samenwerking met twee regionale organisaties, Stichting Artsenhulp en onze partner Intersos.


Stichting Vluchteling
English
sluit