Hulp voor 4.000 Tigreërs op de vlucht in Soedan

Vlak over de grens in Soedan zijn tienduizenden Tigreërs neergestreken die zijn gevlucht voor de geweldexplosie in Tigray, Ethiopië. Ze bevinden zich in het vluchtelingenkamp Um Rakouba, speciaal opgezet voor vluchtelingen uit Ethiopië. Er zijn ruim 14.000 mensen in Um Rakouba. In de eerste helft van dit jaar deelden we er noodhulppakketten uit en bouwden wasgelegenheden en latrines voor 4.000 mensen op de vlucht.

Mannen doen goederen in zakken in Sudan

Goede hygiëne

Schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen in het kamp zijn zeer slecht. Er zijn niet genoeg latrines, veel mensen doen noodgedwongen hun behoefte in de buitenlucht. Ons noodhulpproject in het Um Rakouba-kamp, in samenwerking met onze partner IRC, startte in december 2020. We zorgden in de eerste plaats voor sanitaire voorzieningen en betere hygiënische omstandigheden. Hygiëne is superbelangrijk in de strijd tegen de verspreiding van ziektes, waaronder corona.

Met onze steun bouwden we ook 16 latrines, apart voor vrouwen en mannen, en 14 wasgelegenheden. Tegelijkertijd gaven zes vrijwilligers voorlichting aan ruim vierduizend vluchtelingen om bewustzijn te creëren over verspreiding van ziekten. Ten slotte ontvingen 150 huishoudens een hygiënepakket met onder meer mondkapjes, zeep, wasmiddel en jerrycans. En 150 vrouwen en meisjes kregen een ‘dignity kit’ met maandverband, zeep en ondergoed.

We zorgen voor sanitaire voorzieningen en we delen zeep en huishoudelijke artikelen uit aan vluchtelingen. Belangrijk is dat mensen schoon drinkwater hebben en toegang tot goede hygiëne, anders worden ze ziek.

Marthe van den Brink, Stichting Vluchteling

Crisis Update Tigray, Ethiopië

In Tigray, Ethiopië, bevindt zich een humanitaire ramp. Door oorlog en (seksueel) geweld zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen: in eigen land of naar buurland Soedan. Daarnaast staan honderdduizenden mensen op de rand van een hongersnood. Wat is er allemaal gebeurd en welke noodhulp verlenen wij? Bekijk onze crisis update!


Stichting Vluchteling
English
sluit