Hulp aan slachtoffers aardbeving in Noordwest Syrië gestart

De aardbeving en vele naschokken in Turkije en Syrië hebben de levens van tienduizenden mensen verwoest. Hulpverleners van onze partners Intersos en People in Need zijn, met geld van de nationale actie Giro555, direct in actie gekomen in Noordwest-Syrië.

Portretfoto van vrouw met kinderen aan haar zijde

n Syrië zijn ook de steden Hama, Aleppo en Idlib zwaar getroffen. Miljoenen mensen hebben hun huis verloren. Hulp in dit gebied is moeilijk maar keihard nodig. Twaalf jaar oorlog heeft ervoor gezorgd dat 15 miljoen mensen afhankelijk zijn van hulp. En 90% van de Syriërs leeft in armoede. Samen met onze partners Intersos en People in Need zijn we direct begonnen met levensreddende hulp.

Al jarenlang heeft People in Need meer dan 500 medewerkers ter plaatse om mensen te beschermen tegen gewapende conflicten in de regio. Nu zijn diezelfde medewerkers meteen aan de slag gegaan om de gevolgen van de aardbeving te verzachten. Ook onze partner Intersos is in het gebied actief en is gestart met de noodhulpverlening.

Dankzij giften uit de Giro555-actie ‘Help slachtoffers aardbeving’ helpen we met €1.850.000 voor noodhulpverlening in Hama, Idlib en Aleppo. In totaal krijgen bijna 42.000 mensen hulp. Onze noodhulp gaat 24/7 door.

 Dit is wat we doen via People in Need:

  • Direct na de aardbeving hebben we arbeiders voorzien van gereedschap, brandstof, materiaal en andere benodigde uitrusting om hen in staat te stellen puin op te ruimen en wegen vrij te maken.
  • Ook zijn we begonnen met het uitdelen van contant geld aan 650 gezinnen. Elk gezin krijgt €140 om bijvoorbeeld water, eten, drinken en hygiëne producten van te kopen.
  • Onderdak is essentieel. We geven financiële steun van €1.100 per gezin, voor 200 gezinnen in totaal, dat hard nodig is om de verwoeste huizen van op te knappen.

Update 22 februari 2023:
Onze hulp in Turkije is gestart. We bieden via People in Need noodhulp in de zwaar getroffen Turkse steden Gaziantep, Maraş en Adiyaman. 

  • Uitdelen van hygiëne artikelen via 6.000 hulppakketten aan 2.000 getroffen gezinnen. Plus het installeren en het dagelijks schoonhouden van in totaal 90 mobiele noodlatrines (elk voor ongeveer 3-4 getroffen gezinnen huishoudens).

Dit is wat we doen via Intersos:

  • We delen 465 noodpakketten uit (met o.a. matrassen, thermische dekens, slaapmatten en zaklampen. We delen 2.100 winterpakketten uit (met o.a. sokken, wollen sjaal en muts, schoenen en een winterjas). We delen 2.100 hygiëne pakketten uit (met o.a. shampoo, zeep, tandenborstel en desinfectie gel). En we delen 1.500 hulppakketten voor vrouwen en meisjes uit (aangevuld met o.a. maandverband, damesondergoed)
  • Medische zorg via drie mobiele teams. Consulten vanuit bestelwagens bij collectieve schuilplekken en opvangcentra door arts, verpleegkundige/vroedvrouw en assistent. Naar verwachting bereiken we 14.700 patiënten.
  • Vrijwilligers geven voorlichting geven over gezondheid en persoonlijke hygiëne en infectiepreventie. Bijna 19.000 mensen doen mee aan de bewustmakingssessies.
  • We helpen lokale ziekenhuizen om de grote aantallen gewonden te kunnen behandelen.We helpen ze aan farmaceutische en medische benodigdheden. In het bijzonder zorgen we voor medische basisapparatuur en medische voorraden, voor een goede diagnose en behandeling van de slachtoffers.

HULP IS KEIHARD NODIG

Je kunt de hulp van Stichting Vluchteling en de andere samenwerkende hulporganisaties steunen door een gift aan Giro 555 (IBAN NL08 INGB 0000 0005 55).


Stichting Vluchteling
English
sluit