Honger in Griekse vluchtelingenkampen

Door het beleid van de Griekse regering heeft 40% van de mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland geen toegang tot voedsel en dreigt een hongercrisis. Hiervoor waarschuwt onze partner het International Rescue Committee (IRC). Onder de vluchtelingen zijn veel kinderen.

Pope Francis bezoekt Griekenland

Van de 90.000 vluchtelingen die in Griekenland leven, worden ruim 16.000 mensen opgevangen in vluchtelingenkampen, waaronder mensen die in afwachting zijn van hun asielverzoek. Volgens IRC wordt door een besluit van de Griekse regering de voedselvoorziening stopgezet voor mensen die niet langer in een asielprocedure zitten. Dit besluit raakt in totaal 6.000 mensen. Dit ondanks oproepen van de Europese Commissie dat de Griekse regering ervoor zorgt dat iedereen te eten krijgen, ongeacht hun status.

Zonder dringende maatregelen kan dit leiden tot een hongercrisis die een verwoestende impact zal hebben op kwetsbare mensen.

Martha Roussou van IRC

Het gaat in veel gevallen om kinderen, omdat 40% van de bewoners van de vluchtelingenkampen minderjarig is. Leraren van lokale basisscholen zien dat kinderen met een lege maag naar school komen zonder ook maar iets te hebben gegeten.

Stichting Vluchteling in Griekenland

Stichting Vluchteling is sinds 2015 werkzaam in Griekenland. Met psychosociale zorg voor vluchtelingen met trauma’s, juridische bijstand en hygiëne hulp. Momenteel is Stichting Vluchteling actief op Lesbos en op het vasteland in Athene. Naast psychosociale zorg bieden we ook voedselhulp en noodhulp.


Stichting Vluchteling
English
sluit