Honger, de nieuwe pandemie

In twintig landen dreigt in de komende maanden honger, waarschuwt de VN. In Jemen, Zuid-Soedan en Noord-Nigeria is de situatie het meest alarmerend. Momenteel kampen meer dan 34 miljoen mensen wereldwijd met een “acute noodsituatie” waarin ze nog één stap verwijderd zijn van catastrofale hongersnood, stelt de VN.

Vrouw met kind in draagzak op haar rug

In het noordoosten van Nigeria zullen de aankomende maanden naar verwachting bijna 13 miljoen mensen met ernstige voedseltekorten kampen; een stijging ten opzichte van de 9,2 miljoen mensen eind 2020. Dit markeert een gestage trend van verslechtering. Van de 13 miljoen mensen bevinden naar verwachting 3,9 miljoen mensen zich in het noordoosten en 5 miljoen in het noordwesten, waar nauwelijks humanitaire hulp aanwezig is.

Nigeria: toenemende voedselonzekerheid

Nigeria is een van ’s werelds zwaarst door honger getroffen landen. De combinatie van escalerende conflicten, ontheemding, economische achteruitgang en de gevolgen van corona, zorgen voor een levensbedreigende cocktail.

In Maiduguri, in de deelstaat Borno, staan onze teams in de frontlinie van de strijd tegen ondervoeding. Alleen hier al kampen meer dan 800.000 vrouwen, mannen en kinderen met voedselonzekerheid. Zonder adequate en directe medische zorg, is de kans op overleven bij acute ondervoeding erg klein.

“Een situatie als deze hebben wij nog nooit gezien. Het is uiterst zorgwekkend en het wordt steeds erger.”

Atilio Rivera-Vazquez, medisch coördinator Intersos Nigeria

In actie tegen hongersnood

Onze teams draaien overuren in Maiduguri om zoveel mogelijk mensen bij te staan. Kritiek ondervoede mensen helpen we met medische noodhulp. Onze mobiele teams zorgen dat ook mensen in afgelegen gebieden hulp krijgen.

Dankzij de solidariteit van jonge moeders en de vele donaties van moedermelk, krijgen kinderen die hun ouders zijn verloren de kans zich te herpakken, te groeien en te overleven. Aisha is een van de vele door ondervoeding getroffen kinderen. “Ik ben trots op kleine Aisha. Ze was pas 6 maanden oud toen ze haar ouders verloor onderweg naar Maiduguri, maar zelf wist te overleven. We zorgden voor haar. Haar verhaal inspireerde ons tot de oprichting van de melkbank, waar ondervoede kinderen terecht kunnen,” vertelt dokter Atilio Rivera-Vasquez.

Geef om Nigeria

Voor veel vluchtelingen is het nu of nooit. Dagelijks worden ze geconfronteerd met conflict, honger en ziekten. De omstandigheden zijn zwaar, maar samen kunnen wij het verschil maken. Help je mee?


Stichting Vluchteling
English
sluit