Giro999 open voor crisis in Oost-Congo

Het oosten van Congo wordt verscheurd door de recente escalatie van geweld en heeft grote aantallen mensen op de vlucht doen slaan. De humanitaire crisis in Oost-Congo baart Stichting Vluchteling grote zorgen.

Een vrouw in een vluchtelingenvrouw in Oost-Congo.
© René van Beek

Wat is er aan de hand in het oosten van Congo?

Het oosten van Congo is in de greep van aanhoudend geweld. Gewapende conflicten blijven de belangrijkste zorg, vooral nu spanningen escaleren en M23-rebellen de controle in een deel van Oost-Congo overnemen. Aanvallen op burgers worden onder meer gevoed doordat het gebied rijk is aan grondstoffen als coltan en goud. De veiligheidssituatie verslechtert.  

Door het geweld en de klimaatcrisis is een recordaantal van 7 miljoen mensen op de vlucht. Het hoogste aantal ontheemden ooit gemeten en daarmee een van de grootste humanitaire crises ter wereld, aldus de VN. De afgelopen weken alleen al kwamen er in de provincie Noord-Kivu rond Goma nog eens 216.000 vluchtelingen bij. 

Verder dreigt volgens de VN een voedselcrisis voor 25 miljoen mensen – op een bevolking van 113 miljoen. Maar liefst 25 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Gaza en Oekraïne vragen terecht onze aandacht, maar we mogen ook Congo niet vergeten. Wij willen helpen. Daarom staat Giro999 open voor giften aan gevluchte Congolezen.

Portretfoto van Tineke Ceelen Directeur Tineke Ceelen

Noodoproep: help ons helpen

Niet eerder was het geweld zo gruwelijk. En niet eerder is de hulp zo ontoereikend en tegelijkertijd zo hard nodig. Wij willen helpen. Met jerrycans, drinkwater, tentzeilen, zeep en medische zorg. Op Giro999 kun je doneren voor DR Congo.


Stichting Vluchteling
English
sluit