Giro555: wat gebeurde er met de miljoenen voor Beiroet?

In 2020 haalde Giro555 15,3 miljoen euro op voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Wat hebben de samenwerkende hulporganisaties met die miljoenen gedaan? En hoe hielp Stichting Vluchteling?

Brand na explosie in Libanon
© Fadel Itani/NurPhoto

Het is 4 augustus 2020. In de haven van Beiroet klinkt een enorme explosie. De knal is in de hele stad en ver daarbuiten voelbaar. De oorzaak? 2.750 ton aan explosief materiaal, dat al jaren ligt opgeslagen in de haven. Na de explosie kwam Giro555 direct in actie. Met de inzamelingsactie ‘Samen in actie voor Beiroet’ wordt 15,3 miljoen euro ingezameld.

Met dat geld boden de samenwerkende hulporganisaties de afgelopen twee jaar o.a. onderdak, medische zorg, reparaties en psychosociale ondersteuning. Daarnaast werden huizen van bewoners en ondernemers gerepareerd, Medische zorg, kregen midden- en kleinbedrijven financiële steun en trainingen. Hulpverleners kregen te maken met lockdowns en stijgende kosten door een zware economische crisis, maar slaagden erin de zwaarst getroffen mensen te bereiken.

Stichting Vluchteling hielp ruim 25.000 slachtoffers

Stichting Vluchteling herstelde 100 beschadigde gebouwen. We boden psychosociale hulp (3.400 slachtoffers), noodcash (610 slachtoffers). We boden juridische bijstand (1.700 mensen), deelden hygiënepakketten uit (5.700 mensen) en organiseerden voorlichtingssessies over hygiëne (4.000 mensen). Nog eens 17.000 Libanezen hebben we doorverwezen naar gespecialiseerde hulpdiensten.

Wil je meer weten over de resultaten? Lees erover over in de eindrapportage.


Stichting Vluchteling
English
sluit