Giro555: in half jaar bijna 63 miljoen euro besteed voor Oekraïne

Met de opbrengst van de Giro555-actie voor Oekraïne hebben de hulporganisaties achter Giro555 in het eerste half jaar 62,6 miljoen euro besteed. Dat is ruim een derde deel van de totale actieopbrengst van 175 miljoen euro. Stichting Vluchteling heeft tot en met eind augustus iets meer dan 4 miljoen euro uitgegeven.

Jongeman helpt vrouw met lopen
© Serhii Hudak/Ukrinform/NurPhoto

Onder extreem moeilijke omstandigheden ging het grootste deel naar hulp naar levensonderhoud. Daarnaast is veel geïnvesteerd in voedselhulp en onderdak. Van het tot nu toe uitgegeven hulpgeld ging 74% naar noodhulp in Oekraïne, 13% naar opvang van vluchtelingen in Polen en de rest naar de overige landen waar de samenwerkende hulporganisaties Oekraïners ondersteunen.

KIJKTIP: PAUW IN OEKRAÏNE

Jeroen Pauw reist in de tv-special Pauw in Oekraïne af naar het oorlogsgebied. Samen met onze directeur Tineke Ceelen, bezoekt hij hulpprojecten van verschillende hulporganisaties die zijn bekostigd met het geld van de Nationale Actie. Het is een indringend en aangrijpend verslag geworden.

Pauw in Oekraïne – Woensdag 19 oktober, 21.27 uur – 22.18 uur, NPO 1

Onze hulp tot nog toe

Stichting Vluchteling heeft 14,3 miljoen euro uit de actieopbrengst gekregen, waarvan nu 4 miljoen euro is uitgegeven voor levensreddende hulp in Oekraïne, Polen en Moldavië.

Denk hierbij aan het uitdelen van voedsel en water, maar ook matrassen, dekens, hygiënepakketten, cash bijdragen en medicijnen. Ook verstrekken we medische apparatuur en bieden we psychologische eerste hulp, gezondheidszorg en spoedeisende hulp. We zijn in volle gang met het renoveren van schuilkelders en opvangcentra. In Oekraïne brengen we met mijnen bezaaide gebieden in kaart en worden opsporingsteams opgeleid.

Aanhoudend conflict vraagt om meer hulp

Het einde van de oorlog in Oekraïne is nog niet in zicht. De gevechten gaan in alle hevigheid door. Met de resterende actieopbrengst blijven de hulporganisaties achter Giro555 nog tot eind februari 2025 hulp bieden. 


Stichting Vluchteling
English
sluit