Giro555: hulp in Turkije en Syrië loopt goed op schema 

De hulporganisaties achter Giro555 hebben het afgelopen jaar grootschalige noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië kunnen leveren. Uit de opbrengst kon Stichting Vluchteling tot nu toe 128.500 mensen helpen.

focus verschuift van noodhulp naar wederopbouw

Met de winter in aantocht blijft noodhulp cruciaal, maar de komende jaren verschuift de focus richting wederopbouw, herstelwerkzaamheden en het creëren van perspectief in de getroffen gebieden. Daarmee ligt de hulp, die tot maart 2025 duurt, goed op schema.

Uitdagingen rampgebied

Het rampgebied is enorm uitgestrekt en maakt de hulpverlening lastig. Door het langlopende conflict in Syrië waren er al grote groepen vluchtelingen en is de veiligheidssituatie een uitdaging. Inflatie zorgt ervoor dat de prijzen voor voedsel, andere basisbenodigdheden en hulpgoederen stijgen. Daarnaast waren er ook veel hulpverleners getroffen tijdens de ramp. Door de inzet van lokale partners en autoriteiten konden de hulporganisaties veel doen binnen hun eigen expertise om te helpen. 

Wederopbouw

Naast het geven van noodhulp gaan de organisaties achter Giro555 de focus verleggen naar wederopbouw, herstelwerkzaamheden en het bieden van perspectief. Scholen, ziekenhuizen en watersystemen worden gerepareerd en lokale markten en economieën worden ondersteund zodat het normale leven zoveel mogelijk weer opgestart kan worden.  

Welke hulp heeft Stichting Vluchteling tot nu toe geboden?

Stichting Vluchteling zorgde voor de herbouw van beschadigde huizen, regelde schoolspullen, drinkwater en noodlatrines en gaf financiële ondersteuning zodat mensen zelf konden kopen wat ze nodig hadden. Hulpgoederen zoals hygiënepakketten, matrassen, kleding en dekens, werden uitgedeeld. Ook werd ook ingezet op medische zorg. 

In totaal helpen we met negen lopende hulpprogramma’s in Turkije en Syrië ruim 128.500 aardbevingsslachtoffers. Dankzij alle giften aan Giro555 is dit mogelijk.

Portretfoto van Robbert van den Berg Robbert van den Berg

Giro555 blijft tot het einde van dit jaar open voor donaties. Stichting Vluchteling heeft in totaal 10 miljoen euro ontvangen uit de Nationale Actie.

We gaan door met helpen!

Een ramp als deze heeft een lange weg naar herstel. In de afgelopen maanden hebben we keihard gewerkt en veel bereikt.


Stichting Vluchteling
English
sluit