Financiële steun brengt redding in Oekraïne

Stichting Vluchteling levert in Oekraïne onder meer voedselhulp, drinkwater, medicijnen voor ziekenhuizen, traumazorg, noodpakketten en medische hulp. Daarnaast is er ook hulp op maat, zoals contant geld. Dankzij deze vorm van noodhulp kunnen mensen op de vlucht zelf bepalen wat ze het hardst nodig hebben.

Portretfoto van Larysa en oudere vrouw in Oekraïne

We ontmoeten de 84-jarige Oleksandra Meretska en haar dochter Larysa Pohodenko (53) in Kharkiv. Zij zijn twee van vele mensen die onze financiële steun ontvangen. We spraken hen over de oorlog, hun vlucht en onze hulp. Door de vele bombardementen werd hun huis in het naburige dorp Tyshky onbewoonbaar. Er zat niets anders op dan op de vlucht te slaan.

“In minder dan een dag, werd ons huis compleet verwoest. We vertrokken zonder aarzeling. Ramen waren uit de kozijnen geblazen, het dak was kapot en alles lekte. Op de een of andere manier zijn we erin geslaagd om de boel een beetje te stutten. Alles was ingestort. Het was een vreselijke periode. Mijn moeder was nog herstellende van een zware operatie toen de oorlog uitbrak. Ze had een tumor in haar nek.”

Portretfoto van Larysa in Oekraïne Larysa Pohodenko

Larysa pakt haar telefoon om ons foto’s van haar verwoeste huis te laten zien. “Je ziet deze enorme krater. Ik had hier een kas, een hek, een tuin. Ik had rozen. Dus deze krater neemt onze hele tuin in beslag en een klein stukje van de straat. De krater is 6×6 meter.”

Financiële steun voor mensen in nood

Intussen zijn moeder en dochter ingetrokken in een piepklein appartement in Kharkiv. Ze leven van het pensioentje van moeder. Ze zullen het geld dat ze via Stichting Vluchteling en onze partner Polish Humanitarian Action krijgen, gebruiken om een nieuw raam te kopen, of misschien tweedehands leisteen voor het dak.

Larysa: “We hebben de ramen dichtgetimmerd. Toen zijn we het dak een beetje gaan repareren, maar het lekt nog steeds. Het plafond is ingestort en door de lekkage zit er schimmel op de muren. Het is de eerste keer dat we financiële hulp krijgen. We zijn daar erg blij mee.”

Verwoestingen huis in Oekraïne

Hulp helpt

In totaal krijgen ruim 6,100 ontheemden in Oekraïne via onze partner Polish Humanitarian Action financiële steun, toegang tot sanitaire voorzieningen en psychosociale hulp. Naast dat mensen op de vlucht zo hun leven weer in eigen handen krijgen en zelf voor hun benodigdheden kunnen zorgen, stimuleert cash-hulpverlening ook de lokale inkoop en daarmee de economie ter plekke. Een win-winsituatie waar Stichting Vluchteling op in zet.


Stichting Vluchteling
English
sluit