Ernstig zieke Marko (2) kan veilig schuilen in Oekraïens kinderziekenhuis

Marko is een vrolijk en energiek jongetje dat dapper vecht tegen een levensbedreigende ziekte. Met het uitbreken van de oorlog hoorden zijn ouders nog meer vreselijk nieuws: bij het jongetje werd kanker geconstateerd.

Portretfoto van jongen die met moeder speelt

Moeder Sophia: “Marko had geen symptomen of pijn, was vrolijk en alleen maar aan het spelen, lachen en rennen. Op een dag groeide zijn buik plotseling. We gingen direct naar het ziekenhuis en de echo toonde een grote tumor. We bleven twee dagen in het ziekenhuis voor onderzoek. Gedurende deze tijd probeerden de artsen te beslissen waar we naartoe moesten – naar Dnipro of naar Lviv. Voor een reis naar het buitenland was Marko te ziek.”

Na het aanbod van Zaporuka Charitable Foundation stemde Marko’s moeder ermee in om te evacueren toen ze er zeker van was dat al haar kinderen mee mochten – Marko heeft drie broers en een zus. Het gezin vertrok naar Lviv. Nu ondergaat Marko chemotherapie. Daarna zal hij worden geopereerd.

Veilig schuilen

Elke keer als het luchtalarm afgaat moet Marko, net als tientallen andere kinderen, naar de kelder van het ziekenhuis, dat nu dienst doet als schuilkelder. Kinderen die het advies krijgen om het onnodige risico op infectie te vermijden, moesten nu een uur doorbrengen in verwaarloosde kelderruimtes die jarenlang niet werden gebruikt.

Om ieder kind veilig te kunnen laten schuilen in het kinderziekenhuis in Lviv, financiert Stichting Vluchteling de renovatie van de kelders. Dankzij de rehabilitatie van de schuilkelder werd de hele ruimte schoongemaakt, geventileerd, geverfd en de vloer bedekt met linoleum. Op koude nachten kun je nu elektrische kachels aanzetten – omdat er extra stopcontacten zijn geïnstalleerd en een elektriciteitsnetwerk dat de belasting aankan.


Stichting Vluchteling
English
sluit