Dr. Mukwege: “Deze vrouwen hebben recht op een glimlach”

“Zal ik helemaal herstellen? Zal ik ooit nog kinderen kunnen krijgen? Kom ik hier mentaal weer bovenop?” Dit zijn slechts een paar van de honderden vragen die overlevers van seksueel geweld stellen aan Dr. Denis Mukwege, gynaecoloog, Nobelprijswinnaar en oprichter van het Panzi Ziekenhuis in DR Congo dat ondersteund wordt door Stichting Vluchteling.

Portretfoto van Denis Mukwege met mondmasker op

Vrouwen en meisjes die slachtoffer geworden zijn van verkrachting en oorlogsmisdaden worden hier opgevangen en geholpen. Dr. Mukwege en zijn team ondersteunen hen met individuele medische- en psychosociale hulp: “Patiënten geven aan waar ze behoefte aan hebben en dat bepaalt bijvoorbeeld het psychologische zorgtraject”, vertelt Dr. Mukwege.

Niet alle wonden zijn zichtbaar

Sinds de opening van het Panzi ziekenhuis, zijn er zo’n zestigduizend overlevers van seksueel geweld gratis behandeld. Maar deze cijfers omvatten alleen de ernstigste gevallen: vrouwen die een operatie of andere kritieke medische zorg nodig hadden.

Exacte cijfers van hoeveel vrouwen slachtoffer worden van seksueel geweld, zijn er niet. “Veel vrouwen hebben achteraf een gevoel van schaamte, afkeer van zichzelf of schuldgevoelens”, vertelt Dr. Mukwege. Uit angst om gemeden te worden door hun omgeving, vinden veel vrouwen het lastig om hulp te vragen. Om een voorbeeld te geven: een man die bij zijn vrouw blijft nadat zij is verkracht, wordt bespot door de mensen uit zijn omgeving.

De verwoestende gevolgen van deze oorlogsmisdaden blijven daardoor vaak verborgen. Dat moet anders. Dr. Mukwege: “De stilte rondom seksueel geweld als oorlogswapen moet doorbroken worden.”

Hulp is keihard nodig

Dr. Mukwege en zijn team zetten alles op alles om vrouwen en meisjes te helpen. Met uw steun wordt niet alleen lichamelijk letsel hersteld, ook krijgen vrouwen en meisjes psychosociale hulp. Dr Mukwege: “Deze vrouwen hebben recht op een glimlach. Er moet van hen gehouden worden.”

Dokters bekijken gezamenlijk de scans

Stichting Vluchteling
English
sluit