Beroepsopleidingen helpen jongeren in DR Congo vooruit

1 op de 6 kinderen wereldwijd leeft in een conflictgebied, waar ze het risico lopen kindsoldaat te worden. Een betere toegang tot onderwijs is cruciaal in de strijd tegen gedwongen rekrutering. Dit is waar ons tweejarig project in DR Congo zich onder meer op richt.

Jongen met zaag in zijn hand met andere leerlingen om hen heen in Congo
© CAJD

Een hele generatie jongeren in DR Congo groeit op in het decennialange gewapende conflict. Het land wordt al ruim twintig jaar geteisterd door ernstige armoede en gevechten tussen gewapende groepen. Met steun van Stichting Vluchteling begeleidt onze partner Cajed 300 jongeren bij het leren van een beroep in de provincie Noord-Kivu.

Daarnaast ondersteunt Cajed 400 kinderen die ontheemd zijn of naar hun huizen zijn teruggekeerd met hun terugkeer naar school, zodat ze hun opleiding kunnen voortzetten en daarmee succesvol te integreren in de samenleving.

Dankzij ons project krijgen driehonderd jongeren alsnog de kans op een betere toekomst. Maar via het project steunen we nog veel meer jongeren, kinderen en gezinnen.

Veel hulpprogramma’s ontvangen slechts financiering voor twaalf maanden of zelfs minder, een periode die veel te kort is bij langdurige crises. Daarom gaan we een meerjarige samenwerking aan met onze partner Cajed.

Portretfoto van Nada Nada Helal, Programmamedewerker Centraal-Afrika

Wat is er aan de hand?

Het is een van de meest complexe en langdurige humanitaire crises ter wereld. Maar liefst 27 miljoen Congolezen zijn afhankelijk van hulp. Met 5,5 miljoen ontheemden is DR Congo het land in Afrika met het hoogste aantal ontheemden. Conflicten blijven de belangrijkste zorg, vooral nu spanningen escaleren en M23-rebellen de controle in delen van Oost-Congo overnemen.


Stichting Vluchteling
English
sluit