Dit zijn de 5 gevaarlijkste landen ter wereld 

Vandaag, op 21 september, vieren we de Internationale Dag van de Vrede; een dag waarop we stil staan bij vrijheid en het streven naar vreedzame oplossingen voor conflicten. En met zoveel brandhaarden in de wereld is dat heel hard nodig. Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht voor oorlog en geweld: een recordaantal van 110 miljoen mensen. Maar wat zijn de gevaarlijkste landen ter wereld eigenlijk? Wij lichten het toe.

Ontheemde familie onderweg naar mobiele kliniek
© Will Swanson

5. DR Congo

Grote groep mensen staan om bulldozer heen in Congo
© Reuters
  • Bevolking: 95 miljoen
    Afhankelijk van hulp: 26,4 miljoen
    Ontheemden: 5,5 miljoen
    Vluchtelingen: 520.000 (naar landen als Oeganda, Burundi en Tanzania)

Conflicten blijven de belangrijkste zorg in Congo, vooral nu de spanningen escaleren en de M23-rebellen de controle in een deel van Oost-Congo overnemen. De veiligheid verslechtert, waardoor miljoenen mensen zijn gevlucht en afhankelijk zijn van hulp. Ziekte-uitbraken -zoals mazelen, malaria en ebola- blijven een toch al zwak zorgsysteem bedreigen, waardoor veel levens in gevaar komen.

4. Zuid-Soedan

Dokter loopt met moeder en haard kind door overstroomd gebied
© A. Surprenant / IRC
  • Bevolking: 11,6 miljoen
    Afhankelijk van hulp: 9,4 miljoen
    Ontheemden: 2 miljoen
    Vluchtelingen: 2,5 miljoen (naar landen als Soedan, Oeganda en Ethiopië)

Door politieke, etnische en militaire verdeeldheid laait geweld met regelmaat op in Zuid-Soedan. De impact van deze burgeroorlog is verwoestend: Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. De humanitaire gevolgen hiervan zijn verschrikkelijk. Zo’n 7,8 miljoen Zuid-Soedanezen kampen met voedseltekorten. Hulpverlening is complex gezien conflicten niet alleen burgers maar ook hulpverleners bedreigen, wat het bereiken van mensen in nood compliceert.

3. Syrië

Man met kind op zijn schouders loopt door kamp
© Reuters
  • Bevolking: 19, 4 miljoen
    Afhankelijk van hulp: 15,3 miljoen
    Ontheemden: 5,3 miljoen
    Vluchtelingen: 5,2 miljoen (naar landen als Libanon, Turkije en meer)

Twaalf jaar oorlog heeft ervoor gezorgd dat meer dan 15 miljoen Syriërs afhankelijk zijn geworden van hulp. 90% van de bevolking leeft in armoede. Daarnaast is het zorgsysteem ingestort en komen de gevolgen van de verschrikkelijke aardbeving in februari 2023 daar nog eens bovenop.

2. Jemen

en jong meisje krijgt medicijnen voorgeschreven door een mobiel gezondheidsteam van het IRC in Radfan Village in Lahj, Jemen. Door het voortdurende conflict in Jemen zijn de gezondheidsvoorzieningen en infrastructuur ingestort, waardoor meer dan 20 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben en ongeveer 2,2 miljoen Jemenitische kinderen ondervoed zijn, waarvan 80% ernstig. Mobiele gezondheidsteams van het IRC brengen gezondheidszorg naar gemeenschappen in afgelegen dorpen in de bergen die anders geen toegang tot gezondheidszorg zouden hebben.
© Kellie Ryan/IRC
  • Bevolking: 31 miljoen
    Afhankelijk van hulp: 21,6 miljoen
    Ontheemden: 4,5 miljoen

De oorlog in Jemen woedt sinds 2015. De crisis is zwaar en verdiept zich. Momenteel leeft 80% van de bevolking in extreme armoede. Stijgende voedselprijzen, armoede en slechte gezondheidszorg zorgen dat het aantal mensen met ondervoeding tot 17 miljoen is gestegen.

1. Afghanistan is het meest onveilige land

Ontheemde Afghanen zitten in een tent in een geïmproviseerd ontheemdenkamp in Share-e-Naw park bij verschillende moskeeën en scholen op 12 augustus 2021 in Kabul, Afghanistan. Mensen die ontheemd zijn geraakt door de opmars van de Taliban stromen de hoofdstad Kabul binnen om te ontsnappen aan de overname van hun provincies door de Taliban.
© Paula Bronstein/Getty Images
  • Bevolking: 41 miljoen
    Afhankelijk van hulp: 29 miljoen
    Vluchtelingen: 3 miljoen (naar Pakistan en Iran)
    Ontheemden: 3,6 miljoen

Na de machtsovername van de Taliban in 2021, is Afghanistan steeds dieper economisch ineengestort. Bijna de hele bevolking leeft in armoede; veel mensen kunnen hun basisbehoeften niet betalen en een derde van de bevolking kampt met voedselonzekerheid, aldus de VN. Daarnaast ontwricht de impact van natuurrampen, zoals terugkerende droogte of plotselinge overstromingen, het land. Vrouwenrechten worden steeds meer ingeperkt.

Hoe kun je helpen?

Stichting Vluchteling zal zich ook in 2024 blijven inzetten voor al die mensen wereldwijd die afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Steun ons, zodat wij dit mogelijk kunnen maken, daar waar de nood het hoogst is. 


Bron: Global Peace Index


Stichting Vluchteling
English
sluit