Crisis aan de Poolse grens nog niet voorbij

De groep vluchtelingen en migranten aan de grens van Polen en Wit-Rusland is uiteengevallen: een deel kreeg opvang in een logistiek centrum in Wit-Rusland en een ander deel vertrok met onbekende bestemming of werd gerepatrieerd naar Irak.

Man houdt zijn dochter vast bij grensgebied van Wit-Rusland en Pol
© TASS

Polen

Pogingen om de grens over te steken zijn volgens de Poolse autoriteiten afgenomen, maar gaan nog elke dag door. Vooral nu de winter is begonnen, lopen migranten en vluchtelingen die de grens proberen over te steken enorm veel risico op onderkoeling. De grens wordt nog steeds zwaar bewaakt door Poolse troepen en grenswachten. Polen heeft dinsdag een wet aangenomen waarin de toegang tot de buitengrenzen beperkt blijft. Stichting Vluchteling gaat Poolse organisaties ondersteunen die op dit moment wel in het grensgebied met Wit-Rusland hulp bieden.

Naast de onduidelijkheid over wat er zich aan de grens afspeelt, is er ook bezorgdheid over het lot van enkele duizend mensen die in gesloten vluchtelingcentra verblijven. Toegang tot deze centra voor NGOs moet worden verzekerd.

Wit-Rusland

Volgens Wit-Russische functionarissen zijn circa tweeduizend vluchtelingen en migranten, voornamelijk uit het Midden-Oosten, ondergebracht in een logistiek centrum vlakbij de grens. De groep heeft nu een dak boven het hoofd, maar de omstandigheden zijn erg sober en de situatie blijft onzeker.

Uit vrees voor Europese sancties, zijn vliegmaatschappijen die vluchtelingen en migranten naar Wit-Rusland brachten gestopt met deze vluchten of nemen geen reizigers mee van bepaalde nationaliteiten.


Stichting Vluchteling
English
sluit