Corona-verpleegkundige: “Mensen zijn blij om zich te laten vaccineren”

In Nigeria liep het aantal coronabesmettingen tot begin maart snel op. Zeker door een besmettelijke mutatie die zich onder jongeren snel verspreidde. Op een bevolking van ruim 200 miljoen zijn er 165 duizend besmettingen geteld. Onze verpleegkundige in Maiduguri, Rhoda Msurshima Awanyah, ontving onlangs haar vaccinatie.

Arts met mondmasker op

Rhoda leidt een aantal van onze projecten ter ondersteuning van het COVAX-vaccinatieprogramma, een initiatief van de VN dat ook armere landen, en vluchtelingen en ontheemden, toegang geeft tot vaccins tegen corona. Ze blikt terug op de eerste fase van het programma, waarbij medisch personeel en andere frontliniewerkers gevaccineerd zijn:

Elke dag kom ik in aanraking met de mensen waarvoor ik zorg; ik kom in hun leven en zij vertrouwen mij. Half maart werd ik gevaccineerd. Een belangrijk moment – om eindelijk in veiligheid te kunnen werken. Voor mezelf, maar vooral voor de veiligheid van de kinderen, moeders en ouderen die ik verzorg. Ik ben trots op mijn werk.

Arts met mondmasker op Rhoda Msurshima Awanyah

Onze hulp in Nigeria

Nigeria, het land met de meeste inwoners van Afrika, kan via COVAX rekenen op 42 miljoen vaccins. Hiermee raakt in 2021 een vijfde van de bevolking beschermd. Stichting Vluchteling ondersteunt samen met haar partner Intersos de Nigeriaanse regering. We zorgen voor goed gekwalificeerd zorgpersoneel en vaccinatieteams. Ook werken we aan bewustwording.

Ondanks veel desinformatie en valse mythes die op sociale media circuleren, is de opkomst onder zorgverleners hoog: mensen zijn blij om zich te laten vaccineren.

Arts met mondmasker op Rhoda Msurshima Awanyah

Stichting Vluchteling
English
sluit