Column Tineke Ceelen: “Honderdduizenden mensen zitten deze kerst in de bittere kou”

De tijd van warmte, samenzijn met familie, lekker eten, cadeautjes en gezelligheid staat weer voor de deur. De lampjes in de winkelstraten branden en in de tuincentra hebben de kruiwagens, watertonnen en tuinplanten plaatsgemaakt voor sprookjesachtige kersttaferelen. Kerstmis, wij vinden het thuis een heerlijke tijd waar we ons enorm op verheugen. Elk jaar weer.

Portretfoto van man met kind in zijn armen in besneeuwde omgeving
© (c) Copyright 2022, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Dit jaar echter hangt er iets verdrietigs over de feestmaand. Nu ik mij het lot van de 22 jaar jonge Ali uit Afghanistan zo aantrok, voel ik zijn eenzaamheid. Hij heeft geen familie om samen mee te eten, het huis waar hij woont is kil en klam. Niemand stuurt Ali een kaartje of cadeautje. Ali is alleen, met de kerst. En als ik aan Ali denk, dringen ook andere vluchtelingen die ik door de jaren heen ontmoette, zich op in mijn herinneringen. Barfi, de Jezidi moeder die met haar twee kleine zoontjes al jaren wacht op haar man. De extremisten van de Islamitische Staat namen hem mee. De kans dat hij nog leeft is nagenoeg nul. Ook voor Barfi zal de kerst opnieuw een tijd van gemis zijn. In Oekraïne slaat de winter hard toe. Het kwik kan dalen tot diep onder het vriespunt. Rusland bombardeerde een groot deel van de elektriciteitsvoorzieningen en stadsverwarmingen. Honderdduizenden mensen zitten deze kerst in de bittere kou.


Ook voor en na de kerst is Ali eenzaam, Barfi in afwachting van haar echtgenoot en hebben de Oekraïners het koud. Toch zou ik het iedereen zo gunnen, een warme, gezellige, veilige kerst samen. Hen, en ook u.


Ik wens u het allerbeste. Fijne feestdagen, en een gezond, veilig en gelukkig 2023!


Tineke Ceelen
Directeur Stichting Vluchteling


Stichting Vluchteling
English
sluit